VIDEO Ovako ćemo aktivirati nove osobne

Foto: MUP/AKD

DANAS je prvi dan predaje zahtjeva za nove osobne iskaznice, a na presici je predstavljena i nova e-osobna druge generacije. 

Nova e-osobna s beskontaktnim čipom sadržava biometrijske podatke slike lica i otiske dva prsta, značajna unaprjeđenja protiv krivotvorenja te je prilagođena slijepim osobama, rečeno je na presici. Omogućava brži prolaz na e-gateovima u zračnim lukama, što nije bilo moguće uz elektroničku osobnu iskaznicu prve generacije te brže kontrole na granicama. 

Hrvatski će građani nositi i jednu karticu manje u novčaniku jer će odsada osobnu iskaznicu moći koristiti i kao zdravstvenu iskaznicu. 

 

Kada je riječ o maloljetnicima, za njih se prvo izdavanje osobne neće plaćati. Za sve građane od 18 do 70 godina ili mlađe od 18 kojima ovo nije prvo izavanje osobne, taj će dokument će poskupjeti 20.50 kuna, odnosno koštat će okruglih 100 kuna. Stariji od 70 godina koji će, žele li novu osobnu s certifikatom, morati izdvojiti 70 kuna. To je 20 kuna više nego što su plaćali dosad. 

Uz postojeće certifikate na osobnoj iskaznici, bit će moguće zatražiti mobilni identitet i udaljene certifikate za pristupanje digitalnim uslugama te elektroničko potpisivanje dokumenata putem mobilnih uređaja. Bit će to prvi put da će građani moći pristupati e-uslugama koje traže visoku razinu sigurnosti putem pokretnih uređaja. Identifikacijski certifikat omogućava besplatno preuzimanje mobilne aplikacije Certilia te dobivanje kvalificiranog udaljenog potpisnog certifikata, koji ima istu pravnu snagu kao vlastoručni potpis. 

Mobilni identitet moći će zatražiti svi koji posjeduju aktiviranu elektroničku osobnu iskaznicu s važećim certifikatima.

Nova osobna se može aktivirati na dva načina

Nova će se osobna moći aktivirati na dva načina. 

Jedan je način na e-kioscima u policijskim upravama. U uređaj treba umetnuti osobnu i slijediti upute na ekranu. Treba unijeti inicijalni pin koji se dobije prilikom preuzimanja nove osobne i postaviti osobni identifikacijski PIN te PUK.

Drugi je način kod kuće, no za to će vam biti potreban čitač kartica kakav se i dosad koristio za osobne iskaznice. Čitač će vam trebati samo za postupak aktivacije osobne. AKD je objavio i video s detaljima aktivacije putem čitača. Potrebno je na stranicama www.eoi.hr preuzeti program u kojem se onda također upisuje inicijalni PIN te se postavljaju osobni identifikacijski i potpisni PIN te PUK. 

 

Osobna na mobitelu

Nakon što se osobna aktivira, na stranici www.eoi.hr može se klikom na opciju Mobile.ID zatražiti i vlastiti mobilni identitet za korištenje digitalnih usluga putem mobilnih uređaja. 

Mobilna aplikacija Mobile.ID je digitalna vjerodajnica najviše razine autentikacije kojom svaka osoba u posjedu aktivirane elektroničke osobne iskaznice izdane u RH stječe mobilni identitet i mogućnost pristupanja sustavu e-Građani i svim dostupnim e-uslugama putem mobilnih uređaja s najvišom razinom sigurnosti.

Građani koji imaju aktiviranu elektroničku osobnu iskaznicu mobilnu vjerodajnicu dobivaju registracijom u sustav Certilia putem linka Mobile.ID. Svaki korisnik sustava Certilia automatski dobiva mobile.ID osobnu mobilnu vjerodajnicu.

Certilia mobileID aplikacija za korištenje mobilnih vjerodajnica podržana je na Android i iOS baziranim uređajima.

Registracija u sustav Certilia moći će se također obaviti na e-kioscima čime se dobiva mobilni identitet te je onda dovoljno na svoj mobitel preuzeti aplikaciju i prijaviti se u nju svojim podacima nakon čega je ona spremna za korištenje. 

Već su se danas u policijskim upravama stvarale poprilične gužve zbog početka primanja zahtjeva za nove osobne.

 

E-kiosci se zasad nalaze na 11 lokacija, popis će se proširivati

E-kiosci za aktivaciju se zasad nalaze u 11 policijskih uprava u kojima se predaje najviše zahtjeva, a iz MUP-a kažu kako će se popis proširivati. E-kioske zasad možete pronaći u sljedećim policijskim upravama: PU zagrebačkoj u Petrinjskoj 30 i Heinzelova 98, PU primorsko-goranskoj u Rijeci, Ulici žrtava fašizma 3. PU osječko-baranjskoj u Osijeku na Trgu Lavoslava Ružičke 1, PU brodsko-posavskoj, Slavonski Brod, Ivana Mažuranića 16, PU zadarskoj, Zadar, Put Murvice 9. PU istarskoj, Pula, Trg Republike 1, PU međimurskoj, Čakovec, Jakova Gotovca 7, PU varaždinskoj, Varaždin, Augusta Cesarca, PP Velika Gorica, Velika Gorica, Matije Magdalenića 2., PU splitsko-dalmatinska, Split na Trgu Hrvatske bratske zajednice 9.

Pročitajte više