VIDEO Pogledajte kako se seizmički val širio kroz Europu

Foto: Twitter

POTRES magnitude 7.8 pogodio je rano jutros južnu Tursku i osjetio se u velikom dijelu zemlje te u nekoliko zemalja u regiji, uključujući susjednu Siriju, pokazuju prvi podaci. Službeni broj poginulih, prema najnovijim informacijama, diljem Turske i Sirije sada iznosi više od 640, a tisuće su ozlijeđene. U tijeku je velika akcija spašavanja.

Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7.8 dogodio se u 4:17 po lokalnom vremenu na dubini od približno 17.9 kilometara. Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti puno veći jer je potres većinu ljudi zatekao na spavanju.

Epicentar potresa bio je u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku zemlje, oko 60 km zračne linije od sirijske granice.

Objavljena je snimka širenja seizmičkih valova kroz Europu nakon katastrofalnog potresa.

 

Seizmički valovi (engl. seismic waves) su zapravo elastički valovi koji nastaju na površini loma na rasjednoj plohi ili zbog nekog poremećaja (npr. udar meteorita ili eksplozija). Prilikom potresa će oko 90% ukupne energije utrošiti na trenje i razne toplinske efekte, dok će se 10% osloboditi u vidu seizmičkih valova. Razlikuju se dvije osnovne skupine seizmičkih valova: prostorni (engl. body waves) i površinski valovi (engl. surface waves).

Pročitajte više