VIDEO Ovo je mjesto pada Cessne

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

JUTROS u 9:36 na Braču se srušila Cessna u kojoj su bili pilot i dva putnika. Nasreću, sve troje ljudi iz zrakoplova preživjelo je nesreću.

Do unesrećenih su prvi došli brački vatrogasci, čijih je 15 kolega sa sedam vozila ostalo na terenu kako ne bi došlo do požara.

Pogledajte snimku s mjesta pada

 

Pilot lakše ozlijeđen, dvoje putnika teže

Pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC-a Split Vlatko Ledenko izvijestio je da je troje pacijenata iz zrakoplovne nesreće s Brača izvan životne opasnosti, da su kod prijema bili pri svijesti i dali podatke o sebi i okolnostima ozljeđivanja te da ostaju na liječenju u bolnici. 

"Provedena je sva potrebna dijagnostička obrada, svo troje ozlijeđenih, žena i dva muškarca će biti zadržani u bolnici. Pilot, mlađa muška osoba je najlakše ozlijeđen i u bolnici će biti dan, dva, stabilan je, dobro je, a ozljede su sanirane. Drugo dvoje putnika je zadobilo teže ozljede, radi se o prijelomima više kralježaka", rekao je dr. Ledenko novinarima ispred bolnice. No kako je pojasnio, kod oboje putnika je riječ o " stabilnim prijelomima koji ne trebaju operacijsko liječenje i nemaju neuroloških oštećenja".

Avion počeo gubiti snagu, pilot prisebno reagirao

Upitan što su mu ozlijeđeni rekli u vezi s nesrećom, odgovorio je da je njegov dojam kako je pilot vrlo prisebno reagirao, osjetio je da mu zrakoplov gubi snagu te je napravio najbolje što je mogao u takvim okolnostima, sletio na kamenjar.

On je najodgovornija osoba da posljedice nisu teže, rekao je i dodao da su putnici starije životne dobi.

"Pilot je zadobio jednu oveću ranu na glavi koju smo sanirali, a drugih nekih ozbiljnijih ozljeda nema. Mislim da naposljetku ni ovo dvoje putnika neće imati nikakvih trajnih posljedica. Imaju manja natučenja po tijelu, udovima, trupu, ali to je i za očekivati nakon ovakvog mehanizma ozljeđivanja", dodao je dr. Ledenko.

Putnici su zadržani u Zavodu za neurokirurgiju, dok je pacijentica primljena u Kliniku za kirurgiju.

Ostalo veliko pitanje - tko je opozvao slanje helikoptera

Veliko pitanje nakon nesreće ostalo je tko je povukao helikopter koji je HGSS tražio za prijevoz unesrećenih s Brača u bolnicu, koji se 15 minuta nakon polijetanja vratio u bazu. Ne zna se tko je dao tu naredbu i zašto.

"Tako nešto se nikad dosad nije dogodilo. Nečijom odlukom je taj helikopter vraćen nazad umjesto da pokupi unesrećene osobe kako bi one što prije stigle do bolnice.

Mi imamo dežurnu ekipu u Divuljama i ona je odmah poletjela u koordinaciji s HRZ-om. S nosilima i svime što im je potrebno za spašavanje su krenuli i na pola leta su opozvani nazad", priča nam Granić, šef HGSS-a, pa nastavlja:

"To se prvi put dogodilo, nikome nije jasno zašto jer su vatrogasci na terenu čekali helikopter i ljude da se unesrećeni podignu košarom."

"Ali na kraju su vatrogasci ozlijeđene morali nositi i voziti do helidroma, gdje ih je pokupio helikopter i odvezao u bolnicu", opisuje nam Granić što se dogodilo, dodajući da je cijela ekipa time dosta konsternirana:

"I mi i 112 pokušavamo shvatiti gdje je došlo do problema. Sustav jest velik, ali se tako nešto ne bi smjelo događati."

Pročitajte više

 

Pročitajte više