VIDEO Ovo je oproštajni govor Angele Merkel: "Treba nam jak otpor teorijama zavjera"

Foto: EPA

NJEMAČKA vojska se tradicionalnim mimohodom večeras oprostila od njemačke kancelarke Angele Merkel koja za tjedan dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u političku povijest.

Svečanost, čiji korijeni sežu u 16. stoljeće, najveća je počast koju njemačke oružane snage mogu odati nekom civilu. Merkel je zahvalila suradnicima i obitelji, a svom nasljedniku Olafu Scholzu zaželjela sreću.

"16 godina na mjestu kancelarke je bilo ispunjene brojnim događajima, a često i izazovima. Te su godine za mene bile izazov i u političkom i u ljudskom smislu. Ali, to je bilo vrijeme koje me ispunilo", rekla je Merkel u kratkom oproštajnom govoru.

Dotaknula se i anti-znanstvenih sentimenata u društvu te sve prisutnijih teorija zavjera.

"Naša demokracija ovisi o našoj sposobnosti za kritički diskurs i samoispravljanje. Ovisi o razgovoru o interesima i međusobnom uvažavanju. Ovisi o solidarnosti i povjerenju, naročito povjerenju u činjenice. I svugdje gdje se znanstvene činjenice niječu te se šire kampanje mržnje i teorije zavjera, otpor mora biti glasan i jak", poručila. je.

 "Krize ne poznaju granice"

Kao najveće izazove navela je financijsku krizu 2008. i izbjegličku 2015.

"Tada sam shvatila koliko su važne međunarodne institucije i multilateralni instrumenti. Jer krize ne poznaju granice", rekla je Merkel.

Njemačka vojska ili Bundeswehr se posebnom svečanošću koja uključuje mimohod, glazbu i baklje oprašta od njemačkih predsjednika, kancelara i ministara obrane.

Vojni orkestar joj svirao pjesmu punk ikone Nine Hagen

Tradicija nalaže da osoba u čiju čast se održava izabere tri pjesme koje izvodi vojni orkestar. Merkel se odlučila za crkvenu skladbu "Grosser Gott, wir loben dich", evergreen poznate njemačke poslijeratne pjevačice Hildegard Knef i pjesmu istočnonjemačke punk-ikone Nine Hagen "Du hast den Farbfilm vergessen" ("Zaboravio si film u boji"). Ta je pjesma bila veliki hit 1974. kada je Merkel studirala fiziku u Leipzigu, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.

Merkel bi službeno svom nasljedniku Scholzu trebala predati vlast sljedećeg tjedna kada se novi saziv Bundestaga sastaje kako bi izabrao novog kancelara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više