VIDEO Ovo se dugo čekalo: NASA-ina sonda s uzorkom opasnog asteroida stigla na Zemlju

Ilustracija: NASA

NASA-ina svemirska kapsula, koja donosi uzorak stjenovitog materijala uzetog prije tri godine s površine asteroida Bennu, uspješno je sletjela na Zemlju nakon što ju je padobranom spustila sonda svemirske agencije OSIRIS-REx. U prijenosu uživo američke svemirske agencije vidi se kako se kapsula, koja bi, prema procjeni NASA-e trebala nositi oko 250 grama materijala prikupljenog na Bennuu, spušta uz pomoć padobrana u američkoj državi Utah.

Odmah po slijetanju uzorak je prevezen na ispitivanje u NASA-ine laboratorije u Teksasu. Uz pomoć 60 različitih znanstvenih pristupa tim koji čini oko 200 stručnjaka nada se da će uspjeti analizirati kamenje i prašinu s asteroida u nastojanju da otkrije trag o tomu na koji je način nastao život na Zemlji.

Dugo očekivani povratak sonde

NASA-ini znanstvenici dugo su čekali na povratak OSIRIS-REx-a (akronim za Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer). Lansiran je iz NASA-ine svemirske luke Cape Canaveral na Floridi u rujnu 2016., a na Bennu je stigao otprilike dvije godine kasnije.

Pošto je ispustila uzorak, sonda je odmah nastavila put prema drugome asteroidu nazvanom Apophis koji kruži blizu Zemlje. Misija OSIRIS-REx, zajednički projekt NASA-e i Sveučilišta Arizone, na Zemlju je donijela treći uzorak asteroida, dosad daleko najveći, nakon dviju sličnih japanskih misija u zadnjih 13 godina.

Asteroid periodički prolazi relativno blizu Zemlji

Asteroid Bennu otkriven je 1999. i svakih šest godina prolazi relativno blizu Zemlji. Promjer Bennua je 500 metara i potječe iz ranog razdoblja Sunčeva sustava pa bi znanstvenicima mogao dati vrijedne informacije o porijeklu i razvoju stjenovitih planeta poput Zemlje, a mogao bi sadržavati čak i organske molekule potrebne za nastanak života.

"Doslovno gledamo geološke materijale koji su se formirali prije nego što je Zemlja postojala", rekao je prošli mjesec Dante Lauretta, glavni znanstvenik misije sa Sveučilišta u Arizoni.

Najopasniji asteroid u Sunčevom sustavu 

NASA Bennu smatra najopasnijom stijenom u Sunčevom sustavu jer za njega postoji najveća vjerojatnost da će udariti u Zemlju od svih poznatih asteroida. No nema razloga za brigu. Premda Bennu predstavlja rizik za naš planet, vjerojatnost udara je vrlo mala, piše Science Alert. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više