VIDEO Ovo su prva dva hrvatska Black Hawka, vrijede 138 milijuna dolara

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

NA VOJNOJ stajanci zračne luke Pleso su predstavljena dva višenamjenska helikoptera Black Hawk (UH-60M) koje je Hrvatska kao članica NATO saveza dobila donacijom od Sjedinjenih Država, a u prvom pokaznom letu sudjelovao je i ministar obrane Mario Banožić.

Dva Black Hawka s opremom vrijede 138 milijuna dolara, od čega 53 milijuna financira vlada SAD-a, a 85 milijuna Ministarstvo obrane RH na teret Državnog proračuna. Helikopteri su višenamjenski, odnosno osnovna namjena će im biti prijevoz ljudi i opreme. Mogu prevesti do 11 putnika, uz dva tehničara letača.

 

Maksimalna im je brzina do 360 kilometara na sat, plafon leta šest kilometara, a maksimalan dolet 511 kilometara.

Izaslanik SAD-a, zapovjednik Zapovjedništva za specijalne operacije general-bojnik David Tabor naglasio je da je Hrvatska ovom donacijom ojačala svoje sposobnost i sigurnost, kao država i kao članica NATO saveza.

Ministar obrane Mario Banožić nakon leta u Black Hawku kazao je da se radi o vrhunskoj opremi. Banožić je izvijestio "da je u planu" da druga .... Black Hawka dođu u Hrvatsku do kraja ove godine. "Očekujem da to bude tako", kaže.

Vezano za obuku hrvatskih pilota kaže kako ih je "dovoljno do sada prošlo obuku", a točnu brojku nije htio iznositi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više