VIDEO Pismo bomba poslano i američkoj ambasadi u Madridu? Policija zatvorila ulicu

Screenshot: Twitter

KAKO javlja Guardian, u Madridu se istražuje sumnjivo pismo koje je poslano američkoj ambasadi. Sumnja se na to da se radi o još jednom pismu bombi.

Ulica ispred američke ambasade je zatvorena, a policija je na licu mjesta.

Podsjetimo, ured španjolskog premijera Pedra Sancheza 24. studenog dobio je pismo u kojem se nalazila eksplozivna naprava slična onima koje su poslane u ukrajinsko veleposlanstvo, španjolsku tvornicu oružja i bazu ratnog zrakoplovstva, objavilo je danas Ministarstvo unutarnjih poslova Španjolske.

Ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju navodi da je "omotnica s pirotehničkim materijalom, naslovljena na predsjednika vlade Pedra Sancheza, detektirana i neutralizirana 24. studenoga" te da se za to pobrinulo osiguranje predsjednika vlade.

Razina sigurnosti u javnim i diplomatskim zgradama bit će podignuta nakon što su četiri pisma bombe poslana na adrese diljem zemlje, dodalo je ministarstvo.

Serija pisama bombi

Podsjetimo, danas je potvrđeno da je treća eksplozivna naprava u dva dana skrivena u paketu poslana u bazu španjolskog ratnog zrakoplovstva u Torrejon de Ardozu, u blizini Madrida, glavnog grada Španjolske.

Jučer su otkrivena dva pisma bombe u toj zemlji. Jedno je poslano u ukrajinsku ambasadu u Madridu, a drugo je poslano firmi koja proizvodi oružje na sjeveru zemlje, objavila je španjolska policija. Prva bomba je eksplodirala i nanijela lakše ozljede ukrajinskom dužnosniku.

Policija istražuje vezu između bombi, na omotnicama ista e-mail adresa

Podsjetimo, kasno sinoć policija je potvrdila da ispituje moguću vezu između dva pisma bombe poslana ukrajinskom veleposlaniku u Madridu i španjolskoj tvrtki za proizvodnju oružja koja proizvodi raketne bacače i donira ih Kijevu. Kako javlja Sky News, smatra se da su prva dva incidenta povezana jer je na obje omotnice u kojima su se nalazile bombe bila napisana ista e-mail adresa. 

U prvom incidentu ozlijeđen je službenik ukrajinskog veleposlanstva u Madridu kada je otvorio pismo naslovljeno na veleposlanika, zbog čega je Kijev naredio pojačane mjere sigurnosti u svim svojim predstavništvima u inozemstvu.

Ukrajina hitno pojačava sigurnost u ambasadama

Nekoliko sati kasnije tvrtka za proizvodnju oružja u Zaragozi, u sjeveroistočnoj Španjolskoj, primila je sličan paket, potvrdila je policija. Nakon prvog incidenta ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je svim ukrajinskim veleposlanstvima u inozemstvu da "hitno" pojačaju sigurnost i pozvao je Španjolsku da pokrene istragu o napadu, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Španjolski visoki sud otvorio je istragu o napadu kao mogućem slučaju terorizma, doznaje se iz pravosudnih izvora.

Pročitajte više