VIDEO Pitali smo turiste je li Split skuplji od drugih europskih destinacija

Foto: Index

S PRVIM vikendom u lipnju započela je glavna turistička sezona u Splitu, s kojom je stigao i veliki broj gostiju. Riva, Dioklecijanova palača i Peristil prepuni su turista koji razgledavaju ili pak tek stižu u smještaj u centru grada. 

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je na drugom mjestu među svim članicama EU s najvećim porastom stranih noćenja. Split je u svibnju ostvario nešto više od 280 tisuća noćenja stranih turista, a Index je saznao zašto je grad pod Marjanom njihova top destinacija u koju se pojedini vraćaju već godinama. Saznali smo što im je u gradu precijenjeno te je li Split postao skupa destinacija u odnosu na druge europske zemlje. 

 

U Splitu sve više turista. "Riba je skupa, osjećao sam se pokradeno"

Ljetovanje u Splitu turisti su najviše uspoređivali sa susjednom Italijom, ali i mjestima odakle dolaze. Bračni par iz Australije svake godine posjeti jednu stranu državu. Bilo to ljetno ili zimsko ljetovanje, putovanja im, kažu, bude najljepše uspomene. Njihov drugi dolazak u Split upravo su potaknule uspomene. 

"Odlučili smo se nakon jako puno godina vratiti u Split. Prvi put smo bili na medenom mjesecu, a sada godišnjicu ponovo slavimo u Splitu. Grad se dosta promijenio kao i sama ponuda. Turistima je dostupno puno više sadržaja, ali moram kazati kako se taj sadržaj danas i puno više plaća. 

Davno smo bili pa to ne možemo baš uspoređivati, ali ako gledamo u odnosu na druge Europske zemlje kao i naš grad, rekao bih da su cijene poprilično jednake. Ne znam zapravo je li to dobro ili loše", rekao je Alex iz Australije. 

Nijemac Bernd u Split je stigao na preporuku kolega Hrvata koji su se prije nekoliko godina doselili u Hamburg. Kaže kako je očekivao malo veće cijene jer mu se kolege u posljednje vrijeme često žale na velika poskupljenja. 

"Očekivao sam ove cijene i mislim da je to ipak malo previše za ovaj grad. Precijenjena mi je cijena ribe jer sam imao osjećaj da nije bila svježa. Osjećao sam se pokradeno. Uz nekoliko čaša bijelog vina, račun me baš iznenadio. Iako, alkohol je na drugim mjestima bio poprilično jeftin", ispričao nam je Bernd. 

"Alkohol je jeftiniji. Kokteli koštaju 7 eura"

Kineskinja Zoi je s partnerom prvi put u Splitu, a doletjela je iz Londona, gdje studira. Za nju je Split u usporedbi s Londonom poprilično jeftin grad s dobrom ponudom. 

"Mali grad s jako lijepom prirodom. Jučer smo bili na brodu pa smo iskoristili priliku za kupanje i uživanje. More je čisto i najviše smo se veselili ronjenju. Hrana je jako ukusna. A što se tiče cijena, ovdje si više toga mogu priuštiti nego u Londonu. 

Ovdje su cijene puno realnije nego tamo. Alkohol je puno jeftiniji. Pronašli smo jako dobre koktele za 6 ili 7 eura, što je odlična cijena. U Londonu za tu cijenu ne možete naručiti ni gazirani sok", rekla je Zoi. 

Njezin partner studira u Milanu te je kazao kako se iznenadio visokim cijenama suvenira, posebice magneta. "U Milanu se uvijek može naći povoljnije. Samo treba prošetati i potražiti. Moguće se dogovoriti i za promotivne cijene. Ako uzimam više magneta, dobijem popust. To u Splitu nije bilo moguće, kao ni u Zadru."

Australka: Noću ima previše pijanih turista i malo smrdi 

Australke Melani i Sue desetodnevno putovanje započele su u Veneciji, a završile u Splitu. Ispričale su nam kako ova dva grada imaju dosta sličnosti. Na visoke cijene u Veneciji, kažu, bile su spremne, no, Split ih je iznenadio. 

"Grad je jako lijep, imate predivnu povijest i arhitekturu. Mislim da ima previše smeća na ulicama za razliku od drugih gradova u Hrvatskoj koje smo posjetili. Ali jako je prometno, puno prometnije nego na drugim mjestima na kojima smo bili. 

U centru grada su cijene poprilično visoke, no ako odete malo izvan, može se pronaći nešto jeftinija ponuda. Kada uspoređujemo s Venecijom, cijene su poprilično iste. U Veneciji smo očekivali nešto veće cijene, ali za Split nismo", kazala je Melani, a Sue se složila s njom te dodala: 

"Iznenadili smo se brojem turista u lipnju i nekako su prevelike gužve i malo smrdi. To su neke moje zamjerke, a najljepši dio mi je svakako Dioklecijanova palača i sami centar grada. Lijepo je, ali to ne opravdava visoke cijene. Sve je skuplje nego u Australiji."

Split joj se, dodaje, nije svidio u noćnim satima jer se po ulicama nalazi veliki broj mladih pijanih ljudi zbog kojih se, kaže, nije osjećala sigurno. "Svi su pijani, deru se, hodaju goli i vrlo su neugodni. Ovo sam prvi put doživjela u nekom gradu. Nisam znala da je Split grad za partijanere pa smo ostali iznenađeni."

Amerikanac: Jeftinije je od New Yorka, ali i dalje je skupo

Amerikanci su posljednjih godina česti gosti u gradu. Ben je sa svojom obitelji iz New Yorka prvi put došao na ljetovanje u Split na nagovor roditelja koji su ljetovali u Hrvatskoj prije pandemije covida. 

"Grad je predivan i hrana je ukusna. Probao sam ribu i morske plodove, tjesteninu, pizzu, a od pića mi se najviše svidio Aperol Spritz. Ako to sve usporedimo s New Yorkom, puno je jeftinije, ali ne mogu reći da nije skupo. 

U usporedbi s drugim europskim zemljama gdje sam bio, Italijom i Francuskom, neke stvari su ipak skuplje u Splitu. Jedino što je jeftinije je alkohol. Kokteli su u drugim europskim gradovima dosta skuplji", zaključio je Ben. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.