VIDEO Plenković: Idući četvrtak i petak nastava će biti online

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković rekao je u utorak, nakon koalicijskog sastanka, da će se idućeg tjedna u četvrtak i u petak nastava održavati online za sve škole i razrede.

"To je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs dogovorio sa svim županijskim stožerima", pojasnio je Plenković u izjavi u Banskim dvorima odbacivši tezu da je oko toga bilo nesporazuma u komunikaciji.

Podsjetio je pritom na mjere, maske, higijenu, distancu i ostalo te još jednom apelirao na sve da se cijepe.

U posljednja 24 sata na respirator je stavljeno još 18 osoba, od toga 13 necijepljenih, od 159 hospitaliziranih 116 ih nije bilo cijepljeno, od preminulih 30 njih 23 nije bilo cijepljeno, nabrajao je Plenković naglasivši važnost cijepljenja.

"Što se tiče covida, imamo sve više novozaraženih. Jako je važno na sve apelirati da se cijepe ako nisu, ovi kojima je došlo vrijeme da dobiju treću dozu", rekao je Plenković.

"Još jednom bih spomenuo da smo nakon sastanka sa Stožerom danas poduzeli aktivnosti. Fuchs je dogovorio da se idući tjedan četvrtak i petak napravi nastava online", rekao je Plenković.

Rekao je da će se u četvrtak donijeti odluka o minimalnoj plaći.

"Ne znam koja je konfuzija bila, mi smo u ponedjeljak rekli na Stožeru da se priča sa svim stožerima, da učenici fizički ta dva dana ne idu na nastavu. Ne dovodimo u pitanje broj sati. Mi smo već dugo delegirali županijskim stožerima da donose odluke koje su primjerene za njih. Pošto vidimo da svugdje rastu brojke, Fuchs se čuo sa svima, dogovoreno je da to bude u cijeloj Hrvatskoj. Ako je izgledalo kao neki šušur, ako je tako izgledalo, nekad se i to dogodi, nije do nas, stvarno", objasnio je.

 

Ne želi se miješati u sukob ministra i Milanovića

O sukobu predsjednika RH Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića oko prijevremenog umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, Plenković je kazao da se u tu temu ne kani petljati, da se nikada nije miješao u promaknuća, razrješenja ili umirovljenja bilo kojeg časnika.

„Prema zakonu to se rješava u trokutu predsjednik, ministar obrane i glavni stožer”, poručio je.

Za sjednicu Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost kazao je pak da je predsjedniku RH ponudio tri termina u studenome te da očekuje da će se održati za otprilike dva tjedna.

Reforma zdravstva: U javnost pušten radni tekst koji nikada nije došao na vladu

Što se tiče reforme zdravstva čije konture ovih dana objavljuju mediji, Plenković je kazao da će komentirati kada konačni tekst dođe na vladu.

„U javnost je pušten neki radni tekst koji nikada nije došao na vladu i izaziva puno komentara, to su radni dokumenti, nikakve konačne odluke niti konačne reforme nego ideje koje postoje u Ministarstvu”, kazao je Plenković umirujući građane.

Izjave ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića da oko 2000 obitelji na Baniji još nema adekvatan smještaj, što je stožer demantirao, Plenković je komentirao riječima kako ne zna što on ima od takvih izjava.

HDZ uplatio u proračun 14.3 milijuna kuna

Premijer je izvijestio i da je HDZ po presudi Vrhovnog suda u slučaju Fimi media uplatio u državni proračun 14.3 milijuna kuna naglasivši da će stranka nakon uplate uredno financijski poslovati.

„Stranka već godinama nema kredita, dugova niti obveza, uredno financijski posluje, ima stalno pozitivna izvješća državne revizije, a samo od prihoda od članarina u zadnjih par godina HDZ je uprihodio 42 milijuna kuna”, rekao je Plenković.

Na pitanje o najnovijem rejtingu stranaka Plenković je izrazio zadovoljstvo time što je HDZ na 31 posto dok su konkurenti na 12 posto i niže.

 

Opet je upitan o koroni.

"Pandemija se brže širi, opet imamo fazu rasta. Imamo cjepiva, dinamika cijepljenja prvom dozom je spora", kaže.

"Molim sve da se malo vratimo nazad, sjetimo se temeljnih postavki, maske, distanca, što manje kontakata, da malo smanjimo doživljaj na velikim okupljanjima", rekao je.

"Stavili smo sve na stol, evo molim još jednom sve, uz puno razumijevanja za razne stavove", dodao je.

Online nastava, kratko je još dodao, ide za sve razrede.

Kaže da presuda INA-Mol neće narušiti odnose Hrvatske i Mađarske.

"Utjecat će na sve aktivnosti oko Ine, to su zahtjevni procesi, tu se trebamo usuglasiti", kaže.

Plenković: BiH može bolje funkcionirati samo ako su svi narodi zadovoljni

Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati samo ako su svi konstitutivni narodi zadovoljni, kazao je Andrej Plenković i naglasio da je potrebno osigurati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike na svim razinama vlasti.

"Naša pozicija je jasna, prijateljska prema BiH", kazao je Plenković novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije. 

Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati, može joj biti lakše na reformskom putu i može biti brža na putu prema EU samo ako su svi narodi zadovoljni, naglasio je premijer koji je danas u Zagrebu razgovarao s posebnim izaslanikom State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom.

“Mi smo izložili našu poziciju, saslušali njegov stav”, rekao je hrvatski premijer.

Hrvatska se zalaže za to da "konstitutivni narodi biraju svoje legitimne predstavnike u najviša predstavnička tijela vlasti i u samo predsjedništvo", kazao je Plenković.

“Tu je posebno važna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda na legitiman način, tj. da se ne događa anomalija da predstavnici drugog naroda u Federaciji BiH, odnosno Bošnjaci biraju Hrvatima njihovog člana predsjedništva", kazao je. 

"To je nešto što traje od 2006. i nismo zadovoljni tom situacijom", dodao je.

Postojeći izborni zakon omogućuje brojnijim Bošnjacima da izaberu hrvatskog člana predsjedništva i dio hrvatskih delegata u Domu naroda Federacije BiH.

Predstavnici bosanskohercegovačkih Hrvata traže, sukladno presudi Ustavnog suda BiH, promjenu izbornog zakona kako bi se onemogućila takva praksa, dok bošnjačke stranke inzistiraju da je primarno potrebno postići dogovor o adresiranju presude Europskog suda za ljudska prava po kojemu BiH diskriminira pripadnike nekonstitutivnih naroda jer se ne mogu kandidirati za predsjedništvo.

Plenković je istaknuo da SAD i Europska unija trebaju pomoći političkim strankama i liderima u BiH da se postigne dogovor o promjeni izbornog zakona do kraja 2021.

"Naša je želja da svaka takva izmjena bude prihvaćena ako je moguće konsenzusom svih aktera u BiH", kazao je.

Nije samo Ina važna za odnose s Mađarskom

Plenković je kazao da pravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu zbog primanja mita šefa iz ruku šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija "neće narušiti" mađarsko-hrvatske odnose. 

"Nije samo pitanje INA-e bitno za suradnju dvije države", rekao je. 

Hrvatski Vrhovni sud u obrazloženju presude navodi da su Sanader i Hernadi osuđeni jer su dogovorili da će za mito od 10 milijuna eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Inu u kojoj država ima vlasnički udio.

Tim izmjenama ugovora, dodaju, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Hrvatska.

Pročitajte više