Kako je protekao sastanak Bidena i Putina?

Foto: EPA

SASTANAK američkog i ruskog predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina završen je nešto iza 17 sati, ranije nego što se očekivalo.

Prva runda razgovora, u kojoj su, uz Bidena i Putina, bili i njihovi ministri vanjskih poslova Antony Blinken i Sergej Lavrov, trajala je gotovo dva sata. Nakon stanke sastanak je nastavljen u proširenom sastavu.

 

"Želim vam plodonosni dijalog u interesu vaših dviju zemalja i svijeta", rekao je Parmelin ispred vile, dok su mu s lijeve i desne strane stajali Biden i Putin. Naglasio je da je za Švicarsku čast i zadovoljstvo ugostiti summit u Ženevi, "gradu mira".

Švicarska je snažno lobirala da ugosti summit Biden - Putin, a Ženeva ima dugu povijest raznih sastanaka na vrhu.

Biden: Uvijek je bolje sastati se licem u lice

Nakon kratke izjave švicarskog predsjednika Biden i Putin rukovali su se i ušli u vilu na summit, na kojem se očekuje da će dvojica predsjednika predstaviti svoje "crvene linije", ali i dotaknuti se zajedničkih interesa.

"Gospodine predsjedniče, želim vam zahvaliti na inicijativi da se sastanemo danas", rekao je Putin, sjedeći pokraj Bidena, uz ministre vanjskih poslova obiju zemalja, Sergeja Lavrova i Antonyja Blinkena. Biden je rekao da će s Putinom pokušati odrediti područja suradnje i zajedničkih interesa.

"Uvijek je bolje sastati se licem u lice", rekao je Biden.

Više o povijesnom sastanku pročitajte OVDJE.

RAZVOJ DOGAĐAJA MOGLI STE PRATITI NA INDEXU. 

Pročitajte više