VIDEO Pogledajte kako je izgledalo veliko testiranje izdržljivosti Pelješkog mosta

Screenshot: Hrvatske ceste

DANAS su Pelješkim mostom prošli prvi kamioni kako bi se provelo probno opterećenje mosta. Stigao je 21 kamion težine do 40 tona.

"Probno opterećenje provodi se na ciljanim točkama konstrukcije u pokretu brzinama 20/40/60 km/h te pri naglom kočenju. Cilj ispitivanja je pokazati je li ponašanje konstrukcije uslijed pokretnog i nepokretnog opterećenja u skladu s projektiranim vrijednostima.

Za potrebe ispitivanja koristit će se postojeći sustav monitoringa, poput senzora već ugrađenih u most te s dodatnim kontrolnim senzorima fakulteta", objavili su iz Hrvatskih cesta.

 

Radovi na Pelješkom mostu bit će okončani do kraja siječnja, prema riječima premijera Andreja Plenkovića, a dobro napreduju i pristupne ceste, pa će se preko mosta moći voziti tijekom ovogodišnje turističke sezone.

"Radovi na samom mostu došli su do zadnjih desetak dana, a do kraja ovog mjeseca u planu je puno radno opterećenje mosta, nakon čega slijede tehnički pregledi", rekao je Plenković.

"Sukladno najavama, do konca siječnja 2022. godine dovršava se izgradnja Pelješkog mosta", rekao je Plenković. Dodao je da dobro napreduju i druga i treća faza izgradnje cesta na kojima rade austrijski Strabag i grčki Avax, kao i četvrta faza kod Stona.

Pročitajte više

 

Pročitajte više