Policija i DORH otkrili detalje akcije i motive bombaša: Ovo je neviđeno u Hrvatskoj

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

DVOJICA uhićenih bombaša u Rijeci, Hrvat i Nijemac, koje policija povezuje s nizom postavljenih eksplozivnih naprava, privedena su na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci. Nakon toga sudac istrage trebao bi odlučiti idu li u jednomjesečni istražni zatvor.

O cijelom slučaju oglasio se DORH. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci je 29. svibnja 2023., zaprimljena kaznena prijava Policijske uprave primorsko-goranske protiv prvoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1989.) i drugoosumnjičenog državljanina Savezne Republike Njemačke (1970.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela iznude u pokušaju, kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te protiv prvoosumnjičenika i zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave.

Obojica osumnjičenika su privedena pritvorskom nadzorniku u Rijeci te su potom ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci zbog postojanja osnovane sumnja da su od 16. travnja 2023. do 28. svibnja 2023., na području Opatije, Rijeke i Kostrene postupili prema zajedničkom dogovoru s ciljem da se materijalno okoriste. 

Pokušali iznuditi 4.6 milijuna eura u kriptovalutama

Osnovano se sumnja da su na neutvrđen način nabavili više improviziranih eksplozivnih naprava koje je potom drugoosumnjičenik po uputi prvoosumnjičenika ostavljao u blizini objekata u vlasništvu jednog hotelskog društva i u blizini objekata u vlasništvu jednog trgovačkog društva. Nakon toga su, osnovano se sumnja, koristeći internetske alate i platforme koje omogućuju anonimnost, od tih društava putem poruka upućenih elektroničkom poštom zatražili isplatu iznosa u kripto valuti u protuvrijednosti od 3.900.000 eura, uz prijetnju da će nastaviti s postavljanjem eksplozivnih naprava, pa i njihovim aktiviranjem ako se ne udovolji zahtjevima tako da se isplate obave na adrese dostavljenih brojeva elektroničkih novčanika, a što će štetiti ugledu tih pravnih subjekata.

Osumnjičenici su 21. svibnja 2023., osnovano se sumnja, radi ostvarenja navedenih namjera, u neposrednoj blizini trgovačkog centra u Rijeci, postavili jednu improviziranu eksplozivnu napravu, a eksplozija je pričinila imovinsku štetu te ponovili, na identični način, zahtjev za isplatom, ali ovoga puta iznos od 4.600.000 eura (također u kripto valuti). Osnovano se sumnja i da su u kasnim noćnim satima 27. svibnja 2023., u cilju ostvarenja ranije istaknutih zahtjeva, postavili improviziranu eksplozivnu napravu u blizini upravne zgrade trgovačkog društva koja je aktivirana sljedećeg dana, dok su pronađene dvije postavljene eksplozivne naprave u blizini istog centra na drugoj lokaciji, ali njih nisu uspjeli aktivirati."

U 14 sati je održana i izvanredna konferencija policije o cijelom slučaju.

>> PRESSICA POLICIJE

UŽIVO IZ RIJEKE Policija o uhićenim bombašima

Posted by Index.hr on Monday, 29 May 2023

>> TEKSTUALNI PRIJENOS

Jedna osoba je državljanin Njemačke, a druga i Njemačke i Hrvatske. Obojica su bila prikriveno u Hrvatskoj, rečeno je na presici. Slična ili ista kaznena djela učinili su i na području Njemačke.

"Odmah nakon prvog događaja smo pristupili slučaju. Prvi događaj je upućivao da su počinitelji mogli imati veze s inozemstvom i da koriste metode i platforme koje do tada nisu korištene u Hrvatskoj. Zaključili smo da imaju veze s Hrvatskom. Predmet je kompleksan, i način na koji su djela počinjena. Istraživanje je išlo u više pravaca. Osim specifičnih metoda smo koristili i klasične metode policijskog rada. Išlo se u svim smjerovima.

Utvrđeno je da počinitelj pokazuje dozu upornosti i kriminalne volje, a da mu je motiv bio isključivo imovinska korist, pretpostavljali smo da će nastaviti. Istraživanje je bilo u koordinaciji sa ŽDO-om u Rijeci i oni su koordinirali rad svih uključenih u istragu.

Imali su visokotehnološko znanje

Počinitelji su se koristili visokotehnološkim znanjima, jako dobro poznaju visoke tehnologije i programske alate, ne samo za počinjenje djela nego i za prikrivanje djela. Fizički su boravili u Hrvatskoj i postavljali eksplozivne naprave i stoga vjerujemo da su povezani s nekim iz Hrvatske.

Ovakve naprave mogli su napraviti samo ako posjeduju znanje. Nisu koristili konvencionalna sredstva. Tragovi koji su pronađeni na mjestima događaja - pristupili smo detaljnoj analizi, procjenama ugroženosti i pristupilo se i prikrivanju policijskih radnji, odnosno postavili smo im zasjedu. Tijekom vikenda smo imali odličnu procjenu i uhitili smo ih neposredno nakon što su postavili bombu kod trgovačkog centra, dok je druga bomba nađena u neposrednoj blizini. Jednu su ranije postavili i aktivirali s odgodom djelovanja.

Od travnja do sad počinili su teška kaznena djela iznude, nedozvoljeno posjedovanje i izrada oružja... Jedan od počinitelja je imao krivotvoreni dokument za boravak u Hrvatskoj. Motiv je isključivo materijalna korist. Prijetnjama su pokušali iznuditi višemilijunske novčane iznose. 

Moram pohvaliti sve koji su sudjelovali u ovoj akciji. Pokazali smo da je hrvatska policija spremna nositi se s ovakvim izazovima. Nastavljamo koordinaciju s policijom i kriminalističko istraživanje", rekli su iz policije.

Prijetili trgovačkim centrima i hotelima, tražili milijune u kriptovalutama

"Sama metodika njihovog rada je bila direktna prijetnja. Dali su naslutiti da se radi o ozbiljnim stvarima i tražili ogromne novčane iznose.

Ovakav slučaj je nezabilježen u Hrvatskoj, korištena tehnologija, znanje... Do dijelova za takve naprave može se doći putem dark weba. Ovo je bio velik izazov za nas. Zato smo osobito zadovoljni što smo uspjeli riješiti slučaj", rekli su iz policije.

"Prvo kazneno djelo počinjeno je u Opatiji. Tražili su veliku sumu novca u kriptovaluti, nekoliko milijuna eura. Nisu uspjeli izvesti kazneno djelo, ali su uspjeli postaviti bombe pred trgovačke centre. Niti u jednom slučaju nije došlo do ugroze naših građana. Policija je u startu krenula s radnjama da se spriječi ugroza", dodali su.

"Jedna naprava nađena je u Kostreni, u šumi, prije nego što je podmetnuta", dodali su. "U dva slučaja radi se o trgovačkim društvima koja jako dobro posluju", dodano je. "Nakon što nije udovoljeno njihovim zahtjevima, oni su podizali iznos sve do 4.5 milijuna eura u kriptovalutama", dodaju.

Koristili sofisticirane alate

"Prema našim saznanjima, radi se o dvojici njih, mada ne isključujemo povezanost s drugim osobama. Jedan ima 52 godine, a drugi 33 godine. Prvi put je postavljena bomba koja nije aktivirana, drugi put je aktivirana bomba na daljinu, a u trećem slučaju su imali tri bombe. Te namjere su bile jako opasne. Bombe koje su dodatno nađene su prema našim saznanjima planirali postaviti u Kostreni", opisuju iz policije.

"Oni su državljani EU tako da su legalno mogli ući u Hrvatsku, ali nisu prijavili boravište, dakle, bili su u Hrvatskoj prikriveno", kažu. Iz policije nisu htjeli detaljnije govoriti o eksplozivnim napravama koje su postavljali.

"Imali smo dobru suradnju sa žrtvama. Prijetnje su im bombaši slali na e-mail adrese. Koristili su sofisticirane internetske alate za prikrivanje zločina", dodali su.

Pročitajte više