VIDEO Medicinske sestre i zaposleni u bolnicama pred Ministarstvom, moguć i štrajk

Foto: Index

MEDICINSKE sestre i tehničari te sindikat zdravstva i socijalne skrbi organiziraju mirno okupljanje koje je počelo danas u 11 sati ispred Ministarstva zdravstva.

Prosvjed pred Ministarstvom zdravstva

Objavljuje Index Vijesti u Petak, 3. veljače 2023.

Prašnjak: Medicinska sestra s 5 godina školovanja ima manji koeficijent nego netko s 3 godine

Prva se obratila Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća strukovnog sindikata sestara i tehničara koji ima 10.600 članova.

Kronični je nedostatak medicinskih sestara, nekad ih se zove da dođu odraditi 2-3 sata samo da ne bi imale prekovremene. U Dubrovniku, na primjer, 375 sestara nedostaje. To sam jutros dobila informaciju. Medicinske sestre se školuju pet godina. Veliki problem je uredba o koeficijentima, bazična sestra ima manji koeficijent od nekoga tko se obrazuje tri godine, a ona se obrazuje pet godina. Puno je neriješenih pitanja po starom kolektivnom ugovoru.

 

Topolnjak: Dokad će ministar Beroš šutjeti?

Slijedi Topolnjak, iz Samostalnog sindikata koji ima oko 10.000 članova, a okuplja i zdravstveno i nezdravstveno osoblje u sustavu:

Na skup nas je natjeralo nečinjenje, Beroš izbjegava dijalog. Plenković nam je obećao da će se koeficijenti izjednačavati zajedno s Ministarstvom pravosuđa. Ministri Fuchs i Malenica su to uspjeli riješiti, samo Beroš ne može. Mi imamo 21 godinu isti koeficijent. Spremačica, kuhar, električar, vodoinstalateri su ispod minimalne plaće, oni koji imaju dodatak jesu malo više.

Ljudi ne žele više raditi. Zaposle se pa daju otkaz i idu van. Dokad će ministar Beroš šutjeti? Jedino on ništa ne uspijeva riješiti za svoje ljude.

"Vrijeđaju nas pacijenti"

Danijela Kušnjačić, iz Vinogradske bolnice, radi na prijemu:

Uvjeti rada su nam jako loši jer smo nezdravstveni djelatnici. Iako nekad radimo i na trijaži. Vrijeđaju nas pacijenti. Radimo za malo veće novce nego osoba koja je pomoćni radnik koji čisti. Radimo u zoni zračenja, svaki dan smo u kontaktu s pacijentima.

"Mi smo tu zbog bolesnika i brinemo za njih, a tko će brinuti o nama?"

Brankica Grgurić, iz bolnice Sveti Duh:

Danas ne da smo ogorčeni, danas nismo ljuti, nego ne možemo našim pacijentima pružiti ono što treba. Koji pacijent je u fokusu? Sve je stavljeno na leđa medicinskih sestara pod nikakvim uvjetima! Što mogu očekivati građani od nas? Pružamo maksimalno, ali dokad ćemo moći?

Šutnja sa svih strana jer računaju na nas, mi ne možemo naše bolesnike ostaviti kao kante, to su živa bića kojima je odmah potrebna skrb. Što očekuju od nas? Da radimo 24 sata? Mi smo tu zbog bolesnika i brinemo za njih, a tko će brinuti o nama?

Slijedila su pitanja novinara

Odgovara Anica Prašnjak.

Hoće li vas netko primiti danas?

Ministra nema, državnog tajnika nema, vjerojatno vijećaju tko će nas primiti i hoće li nas itko primiti? Što će biti? Možda i štrajk i neke druge aktivnosti. Nastavi li se šutnja, nešto moramo učiniti. Dat ćemo im rok, vidjeti kad se kreće u nove pregovore.

Pod kojim uvjetima počinje štrajk?

To ćemo dogovoriti na tijelima.

Trebali smo imati sastanak u Ministarstvu s odgovornim osobama. Nismo znali tko će biti ovdje, ali netko iz te skupine bi trebao biti.

Pitanja za Topolnjaka

Koliko članova imate i tko su oni?

Imamo 10 članova, liječnika, medicinskih sestara i ostalog osoblja. Nismo zvali sve da dođu na prosvjed. Što se tiče liječnika, samih koeficijenata, tu su liječnici dobili puno više nego ostali zdravstveni radnici.

Ne mogu vjerovati da nema 2,3 posto za povećanje koeficijenata u službama.

"Prijeti li nam kolaps zdravstva?

Prijeti li nam zbog ignoriranja Ministarstva dodatno urušavanje zdravstvenog sustava? Mjesecima pokušavamo pokrenuti pregovore za novi Kolektivni ugovor, a da problemi iz "starog" nisu riješeni, nebrojeno puta smo zatražili hitno rješavanje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u djelatnosti zdravstva te radili na izmjenama važećih zakona u djelatnosti zdravstva, stajalo je u pozivu na okupljanje.

"Gomilaju se sudski troškovi koji dodatno opterećuju sustav zdravstva. Unatoč svemu, Ministarstvo zdravstva ignorira naše zahtjeve, a dokumenti se donose jednostrano bez dijaloga sa sindikatima, čime nas se stavlja pred gotov čin.

Zbog navedenih problema i nedostatka medicinskih sestara, prijeti nam dodatno urušavanje sustava, a nitko ne snosi odgovornost! Tko će snositi krivnju dodatne devastacije zdravstvenog sustava? Najavljena je reforma zdravstva: pacijenti se sve više žale, a radnici su očajni uvjetima rada i nepoštivanjem prava iz kolektivnog ugovora", poručili su uoči prosvjeda.

Pročitajte više

 

Pročitajte više