VIDEO Prosvjed ZET-ovih radnika, prijete štrajkom: "Ugrožena je sigurnost građana"

Foto: Index

ISPRED uprave ZET-a na zagrebačkoj Remizi prosvjedovali su ZET-ovi radnici. Prijete štrajkom.

Pogledajte snimku.

 

Objavljuje Index Vijesti u Srijeda, 31. svibnja 2023.

> Prosvjeduju radnici ZET-a. "Sigurnost građana je ugrožena, tramvaji se raspadaju"

Traže povećanje plaća, poboljšanje uvjeta rada, osnivanje radničkog vijeća, hitno zapošljavanje radnika u servisima, nabavu novih strojeva za održavanje i obnovu hangara. Radnici traže i transparentne natječaje za sva radna mjesta, kupnju modernih i kvalitetnih vozila, ispravne skretnice, kao i ispravne donje i gornje vodove.

"Nova uprava je došla na kompletno devastirati sustav", rekao je sindikalac koji 30 godina radi u ZET-u.

"Ugrožena je sigurnost građana"

 

"Djelatnici servisa rade na strojevima starima 10 godina, nemaju dijelove, radi se pritisak na sve. Ugrožena je sigurnost građana. Kupuju se stara dizel vozila autobusi, kada stanu, nema dijelova, skidaju se dijelovi s onih autobusa koji su stali prvi. Pitamo upravu jel oni svoje aute popravljaju s dijelovima skinutima s drugih auta ili kupuje nove? Idu li na autootpad po dijelove? Autobusi padaju na tehničkim pregledima, a od radnika se traži da bez dijelova i ljudstva isporuče ispravna vozila.

Ako hrana, stanovanje i režije koštaju kao što koštaju u Austriji i Njemačkoj, onda možemo uspoređivati i plaću", govori organizator prosvjeda Neven Brnjas.

"Napravljena nam je nepravda"

"Mi i blagdanima moramo raditi, a nemamo slobodni dan za taj radni dan. Izbacuju nam troškove prijevoza, plaćaju nam samo dio prijevoza. Tražimo da nam adekvatno plaćaju prijevoz s posla i na posao.

Nama je napravljena nepravda. Zakidaju nas na više mjesta, nama radnicima se rade nepravda u vezi plaća. Ne obračunavaju se na pravi način plaće, poslodavac nam ne isplaćuje sate prekovremenog rada na koje temeljem kolektivnog ugovora imamo pravo", govori jedan od prosvjednika.

Uskoro opširnije

Pročitajte više

 

Pročitajte više