VIDEO Rusi izveli vježbu ispaljivanja nuklearnog oružja. Jedna stvar je specifična

Screenshot: Rusko ministarstvo obrane

Ruska vojna vježba razmještanja taktičkog nuklearnog oružja i njegova ispaljivanja, koju je nedavno naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, izvedena je uz granicu s Ukrajinom te je uključivala transfer lažnih nuklearnih bojevih glava do skladišnih točaka i aerodroma, gdje su ukrcane na bombardere, objavila je posebna nuklearna postrojba ruske vojske.

Putin je, podsjetimo, naredio nuklearne vježbe nakon, kako je rekao, prijetnji sa Zapada, uključujući dozvolu Ukrajini da zapadnim oružjem napadne mete na teritoriju Rusije.

 

Vježbe su održane na jugu Rusije, nedaleko od granice s Ukrajinom. U njoj su sudjelovali vojnici iz Lenjingradskog vojnog okruga na sjeverozapadu Rusije, a korišteni su mobilni lanseri projektila, zračne snage i mornarica, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Što su točno napravili?

Ruska 12. vojna uprava (12 GU MO), koja čuva, održava, transportira i isporučuje golem ruski arsenal nuklearnog oružja, rekla je da će se vježbe analizirati kako bi se napravila poboljšanja. Nuklearna uprava "osigurala je isporuku nuklearnog streljiva za obuku na terenska skladišta položaja raketne brigade i operativnog aerodroma ratnog zrakoplovstva", rečeno je.

"Odredit će se daljnje usavršavanje obuke nestrateških nuklearnih snaga kako bi se osiguralo ispunjavanje zadaća u različitim scenarijima razvoja vojno-političke situacije", stoji u priopćenju.

Što se vidi na snimci?

Snimka koju je objavilo ministarstvo obrane pokazuje ruske vojnike kako se fokusiraju na lažnu metu i zatim odbrojavaju do lansiranja. Na snimci se vidi i pritiskanje gumba za lansiranje.

Rusija kaže da Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici guraju svijet na rub nuklearnog sukoba dajući Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara, od kojeg se neka koriste za napade na mete na ruskom teritoriju.

Jasan signal Zapadu

Sve velike nuklearne sile - Rusija, Sjedinjene Države, Kina, Francuska i Britanija - redovito održavaju nuklearne vježbe, ali ova je bila drugačija. Kako navodi Reuters, rijetko ih se eksplicitno u javnosti povezuje s velikom aktualnom krizom - kao što je ovom prilikom učinila Rusija oko Ukrajine.

Time Rusija pokušava poslati signal Sjedinjenim Državama i njihovim najvećim europskim saveznicima da je dopuštanje Ukrajini da udari na Rusiju sve naprednijim zapadnim oružjem eskalacija koja bi mogla imati posljedice.

Sjedinjene Države kažu da nisu primijetile promjene u strateškom stavu Rusije, no visoki američki obavještajni dužnosnici kažu da moraju ozbiljno shvatiti primjedbe Moskve o nuklearnom oružju.

Amerika i Rusija imaju najveće nuklearne arsenale

Rusija i Sjedinjene Države daleko su najveće svjetske nuklearne sile, koje imaju oko 88 posto svjetskog nuklearnog oružja, prema Federaciji američkih znanstvenika.

Sjedinjene Države imaju oko 100 nestrateških nuklearnih oružja B61, raspoređenih u pet europskih zemalja - Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Nizozemskoj, prema Bulletin of the Atomic Scientists. SAD ima još 100 komada takvog oružja unutar svojih granica.

Rusija ima oko 1558 nestrateških nuklearnih bojevih glava, no stručnjaci za kontrolu naoružanja kažu da je vrlo teško reći koliko ih točno ima zbog tajnosti podataka.

Putin je prošlog tjedna rekao da mnoga ruska taktička nuklearna oružja imaju 70-75 kilotona eksplozivne snage - oko pet puta više od američke nuklearne bombe bačene na Hirošimu 6. kolovoza 1945.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.