VIDEO Rusija mijenja taktiku. "Izveli su neobičan napad, cilj je jasan"

Foto: EPA

RUSIJA je jutros pogodila Kijev serijom projektila u iznenadnom napadu tijekom dana, nekoliko sati nakon noćnog baražnog bombardiranja glavnog grada Ukrajine i cijele zemlje. Eksplozije su se čule u središtu Kijeva, aktivirale su sirene i natjerale stanovništvo da požuri u sklonište baš u trenutku kada se grad oporavljao od uobičajenog noćnog bombardiranja, piše CNN.

Ukrajinske oružane snage priopćile su da su oborile 11 projektila Iskander koje je Rusija lansirala u dnevnom napadu. Jedan muškarac je hospitaliziran nakon što su fragmenti projektila pali u okrugu Podilski, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Serhij Popko, šef vojne uprave grada Kijeva, kaže kako ovaj napad pokazuje da je neprijatelj promijenio taktiku - nakon stalnih noćnih napada, napao je grad tijekom dana, kada je većina stanovnika bila na poslu i izvan domova. Nekoliko sati ranije gradove diljem Ukrajine pogodio je val ruskih napada.

Glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni rekao je da su kijevske snage oborile 37 krstarećih projektila, desetke bespilotnih letjelica Šahed i izviđačku bespilotnu letjelicu - veliku većinu onoga što je ispaljeno.

Regionalna vojna uprava Hmjelnickija priopćila je da je Rusija napala vojni objekt u gradu na zapadu Ukrajine, oštetivši pet zrakoplova. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kasnije da su njene snage pogodile ukrajinske aerodrome, uništivši sve ciljeve. "Kao rezultat udara pogođena su zapovjedna i radarska mjesta, kao i zrakoplovna oprema, skladišta oružja i streljiva Oružanih snaga Ukrajine", navodi se u dnevnom izvješću.

Najveći napad od početka rata

U nedjelju je veliki val ruskih bespilotnih letjelica gađao Kijev, što je bio najveći takav napad na glavni grad od početka sukoba, prema ukrajinskim vlastima. Kličko je rekao da je 41-godišnji muškarac preminuo u ranim jutarnjim satima u nedjelju nakon napada.

Napad se dogodio na Dan Kijeva, kada grad slavi svoje utemeljenje. Ali Rusija zasad ima ograničene koristi od svojih brojnih napada. Bespilotne letjelice iranske proizvodnje Šahed jeftin su način da se Kijevu nanese barem malo problema jer je glavni grad veći dio prošle godine bio pošteđen utjecaja ruske invazije.

Rusija je kupila stotine takvih bespilotnih letjelica, koje koštaju otprilike 20 puta manje od projektila. Moskva se također nada da će Kijevu zadati psihološki udarac. Od početka invazije sirena za zračnu uzbunu u Kijevu je uključena kumulativno 887 sati.

Ali sve ukazuje na to da je, unatoč dislokaciji i iscrpljenosti, stav gradskog stanovništva prema ovakvim napadima više otvrdnuo nego oslabio. Glavni cilj ruske strane u slanju valova Šaheda vjerojatno je iscrpiti ukrajinsku protuzračnu obranu i natjerati je da troši oskudno streljivo na rojeve dronova.

Brojni izvještaji u prošlih nekoliko mjeseci, uključujući procjene u procurjelim američkim vojnim dokumentima, upućivali su na kritične nedostatke u slojevitoj protuzračnoj obrani Ukrajine. Njezin sustav S-300 iz sovjetske ere - glavna uzdanica ukrajinske protuzračne obrane - nije više u savršenom stanju i postaje sve teže pronaći streljivo za takve sustave.

16 napada u mjesec dana

Rusija je ovog mjeseca izvela 16 zračnih napada na glavni grad Ukrajine. Posljednji je, međutim, bio neobičan jer se dogodio tijekom dana i čini se da je bio usmjeren na središte grada. Svi ostali zračni napadi na prijestolnicu do sada u svibnju dogodili su se noću i čini se da su bili usmjereni na kritičnu nacionalnu infrastrukturu i protuzračnu obranu na periferiji.

Oleksandr Šerba, veleposlanik u ukrajinskom ministarstvu vanjskih poslova, rekao je za BBC da je posljednjih nekoliko dana bilo vrlo teško za stanovnike Kijeva. "Gotovo svake večeri nebo izgleda i zvuči kao još jedna epizoda Ratova zvijezda", rekao je.

Analitičari kažu da Moskva ovim neobičnim napadima nastoji iscrpiti i oštetiti ukrajinsku protuzračnu obranu uoči dugoočekivane protuofenzive.

Pročitajte više

 

Pročitajte više