VIDEO Burna rasprava o transrodnosti u saboru, kao stručnjak pozvana Željka Markić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U SABORU je danas održana tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te Odbora za obitelj, mlade i sport. Tema rasprave je "Porast broja transrodne djece i mladih ljudi U RH: Mogući uzroci i kliničke posljedice". 

U najavi sjednice naglašeno je da je kroz proteklih sedam godina zabilježen "porast problematike spolne orijentacije u djece i adolescenata i ta se stanja najčešće opisuju terminima ‘rodna disforija’ ili ‘rodna inkogruencija’. Oba termina odnose se na duševni stres života u spolu u kojem je osoba rođena, a kojem po svojem unutarnjem identitetu ne pripada".

Navode se podaci Zavoda za psihološku medicinu, KBC-a Zagreb, za dječju i adolescentnu populaciju o 16 dijagnosticiranih slučajeva poremećaja spolne identifikacije 2015. godine do 184 slučaja tijekom 2021. te 133 slučaja do konca kolovoza prošle godine.

Pozvana i Markićka

Zastupnica Nove ljevice Ivana Kekin rekla je da se radi o izmišljenim brojkama. "Već u samoj najavi barata se lažnim i izmišljenim brojkama i nepostojećim dijagnozama. Očito se nismo našli da bi iz stručnog aspekta razgovarali o temi transrodnosti kod djece i mladih nego kako bi se neuspješni i propali političari, homofobnih, transfobnih i šovinističkih stavova koji su ih i gurnuli na političku marginu, pokušali preko ove teme vratiti u politički mainstream", rekla je Kekin. 

 

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović joj je odgovorio i dobio dvije opomene. "Ne znam, pošto je po njima rod fluidan, po lijevoj progresivnoj oporbi, neka se samo prvo izjasni je li gospođa ili gospodin Kekin da znamo razgovaramo li s gospodinom ili gospođom", rekao je. 

Kekin tvrdi i da su pozvani stručnjaci nekompetentni govoriti o ovoj temi na sjednici jer, kako kaže, nisu proveli vrijeme baveći se transrodnom djecom i mladima. Navela je kako je sramota da se u saboru promoviraju lažne i neznanstvene teze u "svrhu promocije radikalnih stavova i na štetu struke i na štetu transrodnih osoba".

Kekin je zaključila da neće dati potporu i legitimitet, kako kaže, lažnih stručnjaka te je spomenula Željku Markić i Hermana Vukušića koji sudjeluju na tematskoj sjednici.

Oporba napustila sjednicu

Njezina izjava je izazvala sveopću svađu na sjednici. Sjednica je skoro prekinuta zbog uvreda, ali su prihvaćene zatražene povrede poslovnika i stanke. Riječ je dobio zastupnik Suverenista Marko Milanović Litre, koji je rekao da se retorika ljevice temelji na "pedofilskom istraživanju koje govori da bebe od nekoliko mjeseci mogu doživjeti orgazam".

Nakon izlaganja zastupnice SDP-a koja je kazala kako ne žele sudjelovati na sjednici jer na nju nisu pozvane stručne osobe koje se bave transrodnim ljudima, veći dio oporbe je prosvjedno napustio sjednicu. 

Pročitajte više