Pojavila se snimka navodnog nuklearnog vlaka. Vojni stručnjak: Imamo tri mogućnosti

Screenshot: Twitter

SNIMKA ruskog vlaka koji prevozi nuklearnu opremu prema ukrajinskom bojištu dodatno je potaknula strahove da bi Vladimir Putin mogao testirati nuklearno oružje.

Snimka je objavljena na promoskovskom Telegram kanalu Rybar, a snimljena je iznad središnje Rusije. Na njoj se vidi kako vlak, kojeg se povezuje s 12. glavnom upravom Ministarstva obrane, prevozi transportere i druga oklopna vozila. 

 

Vojni analitičar Konrad Muzika rekao je da je 12. glavna uprava odgovorna za rusko nuklearno oružje, njegovo skladištenje, održavanje i izdavanje jedinicama, piše Sky News.

Posejdon - oružje apokalipse

Muzika smatra da će se oklopna vozila koristiti isključivo kao zaštita nuklearnih jedinica i da je objavljivanje snimke vjerojatno neka vrsta upozorenja Zapadu. Naime, uznemirujuća snimka se pojavila kada i izvješće da će Rusija testirati svoje takozvano  "oružje apokalipse", odnosno nuklearni torpedo Posejdon.

Torpedo se nalazi na podmornici K-329 Belgorod koja plovi prema Arktiku gdje ga, prema novinama La Repubblica, ruska vojska namjerava testirati.

Muzika je rekao da prijevoz vojne opreme koja pripada jedinicama s nuklearnim oružjem ne znači nužno da se Rusija priprema rasporediti nuklearno oružje u Ukrajini.

Tri moguća scenarija

"Možda je to signal Zapadu da je situacija u Ukrajini eskalirala. No, možda se radi o prijevozu opreme ruskih strateških raketnih snaga (RVSN) koje na jesen održavaju vojne vježbe i obuku. Također, moglo bi se raditi o slanju opreme za vježbu nuklearnog odvraćanja 'Grom'", kazao je Muzika, a prenosi Daily Mail.

RVSN je grana ruskih oružanih snaga koja čini temelj nacionalnog programa nuklearne obrane. Sastoji se od više desetaka pukovnija koje kontroliraju tisuće nuklearnih oružja i interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM).

U vojnim vježbama "Grom" okupljaju se jedinice ruskih kopnenih, zračnih i pomorskih nuklearnih snaga kako bi testirale odgovor u slučaju nuklearnog sukoba. Zadnji put su održane u listopadu 2019.

Pročitajte više