VIDEO Sutra bi trebalo biti novo ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji

DRŽAVNA tajnica iz Ministarstva vanjskih poslova Andrea Metelko Zgombić komentirala je slučaj Hrvata uhićenih u Zambiji. Nakon nje slučaj je komentirao i ministar Ivan Malenica.

Podsjetimo, sud u zambijskom gradu Ndoli prije dva je dana naložio da osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja djecom u roku od 48 sati napusti zemlju. Međutim, četiri para ponovno su uhićena u zračnoj luci u Ndoli uoči leta za Hrvatsku. Uhićeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine prosinca, kada su prvi put uhićeni. Tužiteljstvo ih je teretilo da su krivotvorili dokumente četvero djece iz Demokratske Republike Kongo koju su posvojili i namjeravali povesti u Hrvatsku.

"Čini se da ih se i dalje tereti za isto kazneno djelo"

"Ono što ovog trenutka znamo, a nemamo u potpunosti službene potvrde, ali čini se da ih se i dalje tereti za isto kazneno djelo kao u prosincu.

MVEP će nastaviti intenzivno raditi na ovom slučaju. Ministar vanjskih poslova je u kontaktu sa zambijskim ministrom vanjskih poslova, ministar Malenica je s ministrom pravosuđa.

Naš veleposlanik iz JAR-a stiže u Zambiju, zatražili smo sastanke sa zambijskim ministrima.

U uskoj smo suradnji s delegacijom Europske unije koja se nastoji opet aktivirati u rješavanju ove nemile situacije", rekla je.

Ima li potvrde da su zaustavljeni zbog anonimne dojave iz Hrvatske?

Nema nikakvih službenih potvrda na tom tragu. Ono što možemo razumjeti iz njihovih propisa, naši državljani nisu bili oslobođeni optužbi, nego je postupak bio obustavljen i optužba povučena. I jednostavno uvijek postoji mogućnost kada nemamo pravomoćnu sudsku odluku da se takav postupak obnovi.

Zadnji put kad smo razgovarali s njihovim odvjetnikom koji je najupućeniji u njihov postupak, jučer još nije bilo potvrde o ročištu. On je sugerirao da bi bilo bolje da to ročište bude što prije zakazano, da se sazna što prije što se dogodilo.

 

Postoje li novi svjedoci?

Ne, koliko znamo.

Prema onome što znamo, a što se vidi iz dokumenata koji su im dani u zračnoj luci, opet su optuženi za krijumčarenje djece.

Mi vodimo računa da naši građani ne budu šikanirani, očekujemo da će zambijske vlasti korektno reagirati, a od suda očekujemo da što prije završi slučaj.

Pričate o osam hrvatskih državljana, a i djeca, njih 4, su hrvatski državljani. To je 12?

Ja sam se referirala na osam hrvatskih državljana i ostalo četvero hrvatskih državljana imaju valjane hrvatske dokumente, mi i njih tretiramo i oni jesu hrvatski državljani. Postavilo se pitanje vjerodostojnosti njihovih papira, međutim Hrvatska će i dalje poduzimati mjere kako zaštitu proširiti na tu djecu.

Zambija sumnja u te dokumente. A Hrvatska?

Dokumenti su izdani u skladu s našim propisima. Naravno da ne dovodimo u pitanje dokumente.

Jesu li ta djeca onda oteta?

Zato ćemo nastaviti raditi sa zambijskom stranom kako bi se status te djece riješio.

Malenica: Sutra bi trebalo biti ročište

Slijedi ministar Malenica:

Oni imaju važeće hrvatske putne isprave, mi nastavljamo brigu za njih diplomatskim putem. Koliko imamo informacije, nije se otvaralo pitanje valjanosti dokumenata niti legalnosti tih isprava. Ti dokumenti su izdani u Hrvatskoj po proceduri koja je važeća. Nastavljamo brigu i za djecu, naravno.

Imate li danas više informacija nego jučer?

Nemamo, nadamo se da ćemo znati nešto više na ročištu koje bi trebalo biti sutra. Tu smo u komunikaciji s odvjetnikom tih osoba. Veleposlanik Cicvarić je na putu prema tamo.

Oni, koliko ja imam informaciju, imaju odredbu da se nakon povlačenja optužbe može ponovno podići optužba. Naravno da je čudno, da su oni dobili 48 sati pa su ih opet priveli.

Koliko je ovo ozbiljno?

Ozbiljna je situacija i brine me.

Je li Hrvatska mogla napraviti više?

Mi smo u kontaktima sa ministrima u Zambiji, pokušavamo na sve moguće načine pomoći.

Postoji li istraga u Hrvatskoj oko toga kako su djeca dobila dokumente?

Ja informacije o istrazi nemam. To je pitanje za DORH. Mi smo poslali inspekcijski nadzor sudovima koji su izdali sudske odluke. Utvrđeno je da su predmeti dodijeljeni nasumično, poštivane su odredbe o dodjeli sudova, rekao je i Vrhovni sud.

 

Izjave nakon sjednice vlade

Objavljuje Index Vijesti u Srijeda, 8. veljače 2023.

 

Pročitajte više