VIDEO Zagrebom će vladati Možemo i SDP, nabrojali ključne poteze

Foto: Index

PRED zgradom zagrebačke Gradske skupštine održana je zajednička press-konferencija Tomislava Tomaševića, zagrebačkog gradonačelnika čelnika platforme Možemo, i Peđe Grbina, predsjednika SDP-a.

> Novi šef zagrebačke Skupštine bit će Joško Klisović

Pogledajte snimku press-konferencije.

Tekstualni prijenos mogli ste pratiti na Indexu.

Prvi se obraća Tomašević.

Ključne točke: Obnova grada, reforma, transparentni proračun, digitalizacija...

"Mogu reći da smo nakon konstruktivnih razgovora dogovorili sporazum Možemo i partnera i SDP-a. Sporazum sadrži 28 točaka, ciljeva koje želimo ostvariti u naredne 4 godine. Od obnove, reforme gradske uprave i gradskih firmi, transparentniji proračun, digitalizacija.. to su neke od točaka", rekao je Tomašević.

"Osim tih 28 ciljeva, a i naša većina će brojati 28 zastupnika, sporazum sadrži i dogovor o političkim funkcijama. Predsjednik skupštine bit će iz SDP-a, a dva potpredsjednika iz Možemo i partnera", rekao je Tomašević.

"Budući da su razgovoru bili dobri i puno kompatibilnosti, očekujem dobru suradnju. Zagrebu sad treba stabilna većina, s obzirom na sve izazove koje imamo i promjene koje moramo napraviti. Očekujem da će ta suradnja biti do kraja mandata, sljedeće 4 godine", rekao je Tomašević.

Grbin: Problemi se moraju početi rješavati odmah

Riječ je preuzeo Grbin.

"Ovaj sporazum je zalog za budućnost. Zagreb je bremenit problema i oni se moraju početi rješavati odmah, a to ne bi bilo moguće bez jasne potpore gradonačelniku u Skupštini grada Zagreba", rekao je Grbin.

"Osigurali smo da to funkcionira i time sam zadovoljan, ali sam još zadovoljniji da su razgovori išli u nevjerojatno dobroj atmosferi. Važan nam je projekt gradske riznice, ali i pokretanje platforme za one koji žele prijaviti korupciju u gradu. Ovaj sporazum je zalog za buduće funkcioniranje Zagreba, da to krene funkcionirati onako kako smo i mi i Možemo govorili u kampanji", rekao je Grbin.

"Ovo nije zadatak za Povjerenstvo za sukob interesa, nego za vladu i sabor" 

 

Potom su uslijedila novinarska pitanja, koja su se mahom bavila predmetom koje je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenulo protiv Tomislava Tomaševića zbog imenovanja novih članova Uprave Zagrebačkog Holdinga, koje prije toga nije predložila Gradska skupština.

"Povjerenstvo je reagiralo protiv Tomaševića na osnovu članka za koji je jučer samo Povjerenstvo tražilo da se ukloni iz Zakona", rekao je Grbin o predmetu koje je Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo protiv Tomaševića.

"Uz sve dužno poštovanje prema Povjerenstvu, ovo nije zadatak za njih, nego za zakonodavce i zato pozivam vladu da se otkloni na jedinom mjestu koje je za to zaduženo, a to je sabor. Pozivam vladu da u sabor uputi izmjene Zakona o sukobu interesa. To je bitno napraviti odmah jer smo nedavno imali izbore, jer će mnogi gradonačelnici morati znati kakva su pravila, a ona moraju biti potpuno jasna. Ovo što se dogodilo je stvar vlade i sabora, a ne Povjerenstva", rekao je Grbin.

"Tomašević je gradonačelnik Zagreba i ima ovlast i zadaću donositi takve odluke, mi očekujemo da se taj prijepor riješi u saboru, da se donese jasan zakon, koji neće ostavljati nikakve dvojbe. Ovo moramo riješiti sada", rekao je Grbin.

"Predsjedništvo SDP-a je predložilo da novi predsjednik Skupštine bude Joško Klisović", rekao je predsjednik SDP-a.

Tomašević: Poštujem rad Povjerenstva, ali mislim da su sad pogriješili

Riječ opet uzima Tomašević.

"Sve o Povjerenstvu sam rekao u priopćenju. Bilo je potrebno hitno djelovanje s obzirom na stanje u Holdingu, odluka je potpuno pravno valjana. Radi se o uvriježenoj dosadašnjoj praksi, koja traje dulje od 8 godina. Poštujem rad Povjerenstva, ali mislim da su sad pogriješili", rekao je Tomašević.

O obećanjima o javnim natječajima u Holdingu

"Nije bilo govora u kampanji o predlaganju od strane Skupštine, bilo je govora o javnim natječajima. Već sam objasnio zašto smo donijeli takvu odluku kao Skupština Holdinga. Većina članova Uprave bit će izabrana putem javnog natječaja, baš kao i Nadzorni odbor", rekao je Tomašević.

"U petak smo imali razgovore sa starom Upravom Holdinga, a nakon toga s 9 od 10 članova starog Nadzornog odbora. I čim smo vidjeli kakvo je stanje, odmah smo donijeli odluku preko vikenda. Vrlo jasno i direktno smo komunicirali prema javnosti. GONG ima pravo na svoje mišljenje, ali iako u zakonu nikakav javni natječaj nije obavezan, većina članova Uprave bit će izabrana javnim natječajem", rekao je gradonačelnik.

"Odvoz otpada će se naplaćivati prema količini", rekao je Tomašević.

"Primopredaja između stare i nove Uprave Holdinga je izvršena jutros. Bitna je podloga za restrukturiranje poslovanja Holdinga", rekao je gradonačelnik.

Pročitajte više