VIDEO Tomašević: Poskupljenja su nužna

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević te zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održavaju redovnu konferenciju za medije. Odgovarajući na pitanja novinara, dotaknuo se poskupljenja vode.

“Otkad smo došli na vlast vidjeli ste da više od godinu dana nije poskupila niti jedna komunalna usluga u Gradu Zagrebu unatoč financijskoj situaciji. Međutim, dalje se to više ne može rješavati kroz uštede i nužna su poskupljenja", rekao je, prenosi N1.

Što se tiče poskupljenja parkinga, rekao je da se zapravo samo izjednačavaju cijene garaža s nadzemnim parkingom. “Radi se samo o poskupljenju od 5 posto”, dodao je.

Poručio je da će tri četvrtine sredstava od poskupljenja ići u investicije. “Vodoopskrbna mreža je potpuno neadekvatna. Imamo 3500 km vodoopskrbne mreže. Imamo 2200 km cijevi za odvodnju. Istovremeno, 50 posto curi vode iz vodovodnih cijevi.

Od 1. siječnja se mijenja i regulatorni okvir prema kojem VIO kao i drugi vodovodi u Hrvatskoj, odsad će plaćati po količini isporučene vode korisnicima, a ne po količini vode koju zahvaćaju na izvoru. To znači da ovih 50 posto gubitaka pada na trošak VIO-a. To se radi da bi se stimulirala ulaganja u vodoopskrbnu mrežu", rekao je.

Istaknuo je da će u sljedećih pet godina uložiti 2 milijarde kuna u mrežu vodoopskrbe i odvodnje. “To su 4 nova maksimirska stadiona ili 4 nove žičare. To će biti napravljeno kako ne bi dalje pucale i kako ne bismo imali gubitke. Da bi se ta sredstva povukla iz EU fondova, mora se sufinancirati s 30 posto. Zato idu poskupljenja”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

 

"Pucali su cjevovodi stari 70 godina, ne možemo više to dopustiti"

"Ja ne znam tko može platiti ulaganja u vodoopskrbnu mrežu, ako ne grad. Sjetite se kakav je bio početak našeg mandata. Pucali su magistralni cjevovodi stari 70 godina. Ne možemo tako dalje, ne možemo imati situaciju gdje se desetljećima ne ulaže u cijevi, gdje nam curi pedeset posto vode iz cijevi", rekao je.

"Jednostavno, očekujem i bolju kvalitetu usluge, to građani moraju dobiti za svoj novac. Alternative nema. Nitko od nas nije došao, vidio da je Holding pred bankrotom, i digao cijene. Išli smo u jedan mučan proces, rješavanje viška radnika, sve se radilo da se naprave interne usluge. A tek sad, uz pritisak inflacije, tek sad dolazi do korekcije cijene", rekao je na kraju.

Uskoro opširnije

Pročitajte više