VIDEO Tomašević predstavio portal otvorenih podataka Grada Zagreba

Foto: data.zagreb.hr

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ je zajedno s kolegama predstavio portal otvorenih podataka Grada Zagreba, odnosno otvoreni proračun Grada Zagreba putem platforme Zagreb Smart City Hub. Najavio je i hackathon „Hackl“ za otvoreni proračun Grada.

"Temeljni cilj Smart City Hub Grada Zagreba je jedinstvenom platformom objediniti dosadašnja rješenja s ciljem bolje povezanosti s podružnicama, ustanovama i trgovačkim društvima kojima je osnivač Grad Zagreb, pružajući na taj način alat za internu i eksternu suradnju te razmjenu podataka", kažu iz Grada Zagreba.

Adresa na kojoj se nalazi portal je data.zagreb.hr. 
 

Evo što je o tome rekao Tomašević prilikom predstavljanja:

"Puno više se pokušava sve moguće usluge Grada koje se građanima pružaju automatizirati, a čini se da je epidemija postala motor promjena.

Ovime smo htjeli da različite digitalne usluge Grada budu što jednostavnije, što prijateljskije za građane i da na taj način građani moraju što manje obilaziti šaltere.
Cijela poanta Zagreb Smart City Huba je veliki iskorak za Grad Zagreb.

U skladu s našom strategijom ideja je da na jednoj platformi imamo sve različite vrste aplikacija koje postoje po različitim gradskim uredima i poduzećima. Ima toliko projekata što se tiče sustava Grada Zagreba da ih je vjerojatno teško i nabrojati i kad ih imate previše, za dobar dio njih građani i ne znaju, i zato postoji ideja da stavimo na jedno mjesto, da to bude jednostavnije za korištenje i da se podaci koje Grad Zagreb već ima prikazuju ljudima na što jednostavniji i što zanimljiviji način. To je cijela poanta ovog projekta i to je samo jedna od usluga koju ćemo pružiti građanima.

Ideja je povećati broj podataka kako bi što više tih podataka moglo doći do građana i želimo prekinuti praksu da građani da bi dobili informacije moraju pitati na način da pošalju mail ili na način da fizički dođu u ured ili da to moraju raditi novinari ili druga javnost.

Htjeli bi sve te podatke imati u realnom vremenu i koliko god je to moguće obrađene prikazane na jednom mjestu, da nema potrebe za čekanje informacija, nego da je ta informacija dostupna u svakom trenutku, obrađena jednostavno i kreativno.

O proračunu

 

Što se tiče otvorenog proračuna, to je politički dokument svake vlasti jer on pokazuje prioritete na što se troši novac i kako se troši novac, koji su to sve projekti koje određeni grad implementira i ovo je samo početak našeg otvaranja.

Što se tiče proračuna, jer smatramo da je transparentan i otvoren proračun temelj bilo kakve transparentnosti bilo kakve vlasti, a mi kao Zagreb nažalost nismo pioniri toga u Hrvatskoj jer ima gradova koji su otišli dalje od Grada Zagreba u otvorenosti, ali ćemo napraviti sve što je u našoj moći da prestignemo te druge gradove u vrlo kratkom roku.

Prvi puta proračun Grada Zagreba nije samo dostupan u Excelu, on je dostupan u strojno čitljivom obliku na način da ga svi mogu analizirati i obrađivati na razne načine pa tako i kroz platformu Zagreb City Hub, to je prvi korak."

Pročitajte više