VIDEO Troje kineskih astronauta uspješno se vratilo na Zemlju

Foto: EPA

TROJE kineskih astronauta danas se uspješno vratilo na Zemlju nakon šestomjesečne misije na svemirskoj stanici Tiangongu, priopćila je kineska svemirska agencija, a prenose glasila, nazivajući njihovu misiju "posvemašnjim uspjehom".

Posada koja je na kineskoj svemirskoj stanici bila od početka lipnja, prizemljila se u bazi Dongfengu, u Unutarnjoj Mongoliji, na sjeveru Kine, u 20:09 po pekinškom vremenu, izvijestila je svemirska agencija, prenosi službena novinska agencija Xinhua.

Po riječima medicinskog osoblja, troje astronauta, među kojima je žena, dobro se osjeća.

Nadgledali zadnju fazu izgradnje svemirske stanice

Troje astronauta misije Shenzhou-14, zapovjednik Chen Dong, prva kineska astronautkinja Liu Yang i Cai Xuzhe, bilo je zaduženo za nadgledanje posljednje faze izgradnje svemirske stanice koja je kruna ambicioznog kineskog svemirskog programa.

Kina je 2011. isključena iz Međunarodne svemirske stanice (ISS) pošto su Sjedinjene Države zabranile NASA-i partnerstvo s Pekingom. Svemirska stanica Tiangong ("Nebeska palača"), poznata i po engleskoj kratici CSS, radit će desetak godina i u njoj će se obavljati različiti znanstveni pokusi u gotovo bestežinskom stanju.

Pročitajte više