VIDEO U australskoj rijeci milijun lešina riba: "Uklanjanje će biti noćna mora"

Foto: EPA

U AUSTRALSKOJ rijeci Darling blizu grada Menindee, u Novom Južnom Walesu, u petak su počele ugibati ribe. Danas je u rijeci milijun mrtvih riba koje trunu, a australska policija je priopćila da će uklanjanje milijuna lešina biti logistička noćna mora, piše Sky News.

Temperature u Novom Južnom Walesu su u petak dosegnule 40 Celzijevih stupnjeva, zbog čega je i temperatura vode u rijeci porasla. Stručnjaci kažu da je do pomora ribe vjerojatno došlo jer je uginulim ribama, koje uglavnom čine deverike, bakalari i smuđevi, potrebno više kisika po vrućem vremenu. Međutim, razina kisika u vodi je pala nakon nedavnih poplava.

Pomoćnik policijskog načelnika Brett Greentree rekao je da je održavanje gradske opskrbe pitkom vodom glavni prioritet, a uklanjanje mrtve ribe sljedeće najhitnije pitanje. Kontaktirani su educirani izvođači oko vađenja ribe mrežama, no termini uklanjanja lešina riba još nisu određeni.

Stanovnici strahuju da će voda biti kontaminirana

Stanovnici su izrazili svoju ljutnju zbog odgode početka akcije čišćenja, ali i zabrinutost da će voda koju piju biti kontaminirana. 

"Izvođači možda neće moći ukloniti sve ribe jer je to stvarno logistička noćna mora. Razumijem da su miris i prizori na rijeci nešto što nitko ne želi vidjeti i osjetiti. Vlasti su pitkom vodom opskrbljivale stanovnike koji se oslanjaju na riječnu vodu, a kvaliteta te vode se neprestano prati", rekao je Greentree.

Ogroman pomor ribe dogodio se tijekom suše 2018. i početkom 2019. u Menindeeju.

"Trebat će dosta vremena da se oporavi riječni ekosustav"

Joy Becker, profesorica zdravlja vodenih životinja na Sveučilištu u Sydneyju, rekla je da će trebati dosta vremena da se oporavi riječni ekosustav.

"To znači da se te populacije riba možda neće oporaviti tako brzo ili u istoj veličini. Njihovo mjesto jednostavno mogu preuzeti vrste štetočina, što otežava oporavak autohtonih riba", rekla je profesorica Becker, piše Sky News.

Pročitajte više