Masovni prosvjed u glavnom gradu Kanade, stižu konvoji kamiona

Screenshot: YouTube

MASOVNI prosvjed protiv obaveznog cijepljenja održat će se za vikend u glavnom gradu Kanade. Stotine kamiona već danima pristižu u Ottawu gdje će, kako kažu organizatori, mirno prosvjedovati protiv obaveze cijepljenja protiv koronavirusa koju je uvela tamošnja vlada.

Šef policije u Ottawi Peter Sloly kaže da je konvoj prosvjednika koji zahtijevaju prekid obveze cijepljenja već počeo stizati u grad. "Prosvjedi ovog vikenda bit će jedinstveni, dinamični, rizični i značajni. Ti su prosvjedi nacionalnog karaktera, masovni su. Nažalost, polarizirajuće su prirode", rekao je Sloly tijekom redovnog brifinga novinarima u petak.

"Ne znamo koliko kamiona dolazi, brojke se stalno mijenjaju"

U posljednja dva tjedna Kanada i Sjedinjene Države uvele su obavezu cijepljenja prekograničnim vozačima kamiona. Neke ljude to je razljutilo pa su pokrenuli konvoj kamiona u zapadnoj Kanadi koji je krenuo prema glavnom gradu Ottawi. No konvoj je postao mnogo više od samog prosvjeda, privukao je mnoge koji su općenito protiv vladinih mjera protiv korone. 

Iz policije kažu da u Ottawu pristiže više konvoja iz različitih dijelova Kanade, a brojke u konvojima se stalno mijenjaju i nepredvidljive su. Policija u Ottawi kazala je u srijedu da na prosvjedu očekuje između tisuću i dvije tisuće ljudi. U petak ujutro policija iz Kingstona kazala je da je u jednom od konvoja 551 vozilo, uključujući kamione i osobna vozila.

Kanadski tabloid: U Ottawu stiže 50.000 prosvjednika

Prosvjed su podržali i poznati skeptici cijepljenja protiv korone, poznati podcaster Joe Rogan i šef Tesle Elon Musk. Rogan je u fokus javnosti dospio nakon što je u jednom svom podcastu izjavio da u Ottawu stiže 50.000 vozača kamiona. Broj kamiona i vozača kamiona koji pristižu u glavni grad Kanade nije službeno potvrđen. O tom broju piše i kanadski tabloid Toronto Sun dodajući da je riječ o procjeni, a ne o službenoj brojci.

Nasuprot tome, premijer Trudeau je prosvjednike okarakterizirao kao "malu marginalnu manjinu koja je na putu za Ottawu i ima neprihvatljive stavove".

Prosvjedi će se vjerojatno nastaviti i idući tjedan

Kamioni, kamioneti i druga vozila provezli su se u petak centrom Ottawe, mnogi su bili ukrašeni naopakim zastavama Kanade, Sjedinjenih Država i Ontarija, a neki su nosili natpise protiv kanadskog premijera Justina Trudeaua. Iz jednog vozila vijorila se zastava Konfederacije, javlja kanadski The Globe and Mail. Vozači su trubili i zviždali ulicama Ottawe.

Šef policije u Ottawi kaže da će se najveći prosvjed dogoditi u subotu, a nastaviti i kroz vikend, a vrlo vjerojatno i idući tjedan. Dodao je da organizatori nisu precizirali kada će završiti. Najavljeno je snimanje prosvjeda kako bi policija kasnije mogla procesuirati potencijalno nasilno ponašanje i kršenje zakona. 

Savez kanadskih vozača kamiona procjenjuje da oko 15 posto vozača kamiona, njih 16.000, nije u potpunosti cijepljeno, što znači da više neće moći prelaziti granicu nakon ove odluke. Savez je oštro osudio bilo kakve prosvjede na javnim cestama, autocestama i mostovima i pozvao sve vozače kamiona da se cijepe. 

 

Pročitajte više