VIDEO U prosvjedima u Uzbekistanu poginulo 18 ljudi, 243 osobe ranjene

Screenshot: Twitter

U UZBEKISTANSKOJ autonomnoj pokrajini Karakalpakstan je 18 ljudi ubijeno, a 243 osobe su ranjene tijekom prosvjeda, priopćile su uzbekistanske vlasti, a prenosi CNN

 

Tijekom prosvjeda je privedeno 516 osoba. Prosvjedi su izbili zbog planova da se ograniči autonomija navedene pokrajine. U subotu je predsjednik Šavkat Mirzijojev odustao od planova za izmjenu članaka Ustava koji se tiču ​​suvereniteta Karakalpakstana i njegovog prava na odcjepljenje. Ondje je također proglašeno izvanredno stanje u trajanju od jednog mjeseca. 

Oporbeni političari u egzilu kažu da je stvarna brojka stradalih mnogo veća

U službenim izvješćima stoji da su prosvjednici prošlog petka marširali glavnim gradom pokrajine Nukusom i pokušali zauzeti zgrade lokalne uprave.

Prema Uredu glavnog tužitelja, 18 osoba je preminulo tijekom prosvjeda. Ruska novinska agencija RIA citirala je čelnika Nacionalne garde koji je rekao da je umrlo 14 civila i četiri policajca. Dva oporbena političara u egzilu, koji su u kontaktu s ljudima na terenu, rekli su Reutersu kako vjeruju da je stvarna brojka mnogo veća.

Pročitajte više