VIDEO Mumija iz SAD-a stara 128 godina dobiva primjeren sprovod

Screenshot: BBC

Mumificirani muškarac poznat kao Stoneman Willie dobit će doličan sprovod nakon što je 128 godina bio izložen u pogrebnom poduzeću u Readingu, u Pennsylvaniji. Stoneman Willie je bio alkoholičar koji je 19. studenog 1895. umro od zatajenja bubrega u zatvoru. Slučajno ga je mumificirao pogrebnik koji je eksperimentirao s novim tehnikama balzamiranja, navodi pogrebna kompanija Auman's Funeral Home. 

Mumija je bila izložena obučena u odijelo s leptir mašnom i s crvenim pojasom preko prsa. Budući da je dao lažno ime kada je uhićen zbog džeparenja, godinama nije bio poznat njegov pravi identitet. No, djelatnici tvrtke Auman's Funeral Home uspjeli su nakon pretraživanja povijesnih dokumenata otkriti o kome se zapravo radi, piše Reuters. 

"Mi ga ne zovemo mumijom" 

Auman's Funeral Home navodi da će otkriti njegovo ime kasnije ovog tjedna kada polože tijelo na počinak. "Mi ga ne zovemo mumijom. Nazivamo ga našim prijateljem Williejem. On je postao ikona, legendarni dio ne samo prošlosti Readinga već i njegove sadašnjosti", rekao je Kyle Blankenbiller, direktor pogrebnog poduzeća.  

Grad Reading će prije sprovoda odati spomen čovjeku koji je generacijama bio dio gradskog folklora. Jučer su lokalni stanovnici izašli na ulice kako bi proslavili 275. godišnjicu Readinga. Vlasti su organizirale paradu tijekom koje su mrtvačka kola nosila i Williejev lijes. 

Mumificirani muškarac će cijeli ovaj tjedan biti izložen u pogrebnom poduzeću, a u subotu kreće na svoje posljednje putovanje ulicama Readinga. Bit će pokopan na mjesnom groblju, a na nadgrobnoj ploči će stajati njegovo pravo ime. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više