VIDEO Ukrajinci uništili bazu grupe Wagner. Ubijen i "Putinov kuhar"?

Foto: Twitter

UKRAJINSKO topništvo pogodilo je sjedište ruske paravojne skupine plaćenika Wagner u istočnoj Ukrajini, tvrde Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner regije Luhansk, i nekoliko prokremaljskih ratnih izvjestitelja.

Broj žrtava zasad nije poznat, kao ni detalji napada. Fotografije koje navodno pokazuju štetu objavljene su na servisu za razmjenu poruka Telegram.

Grupa Wagner je raspoređena na Krimu i u ukrajinskoj regiji Donbas od 2014., kada su snage koje podržava Kremlj protjerale ukrajinske trupe iz područja za koja su kasnije proglasili da su dio Rusije. Jedinice Wagnera također su poslane u Siriju, Libiju, Mali i Srednjoafričku Republiku.

Kremlj ne priznaje postojanje Wagnera, ali zapadne obavještajne službe povezuju skupinu s Jevgenijem Prigožinom, zvanim "Putinov kuhar" jer je koristio svoj ugostiteljski posao za pomaganje Putinu i ruskoj vojsci. Kao i mnogi drugi ruski dužnosnici, Prigožin se nalazi na popisu sankcija Zapada, piše BBC.

Na Telegramu je guverner Hajdaj napisao da su ukrajinske snage "pogodile neprijateljski stožer čije je mjesto utvrđeno zahvaljujući ruskom novinaru". "Ovaj put uspješnim udarom jučer je uništen stožer Wagnera u Popasnoj", rekao je. Dodao je da se "broj mrtvih utvrđuje".

 

Ukrajinski dnevnik Ukrainska Pravda izvještava da je prokremaljski ruski novinar Sergej Sreda otkrio gdje se nalazi stožer Wagnera u objavi na Telegramu 8. kolovoza. Objavio je fotografije svog posjeta stožeru, a natpis na jednoj od njih identificirao je adresu kao Mironovskaja 12, Popasna. Objava je kasnije uklonjena.

Pročitajte više