VIDEO Veliki požar u ruskoj tvornici koja proizvodi gume za vojnu opremu

Screenshot: Twitter

U TVORNICI guma u ruskom gradu Barnaulu izbio je veliki požar koji je lokaliziran nakon što je zahvatio površinu od tisuću četvornih metara, javljaju ruski mediji. Snimke požara šire se na društvenim mrežama.

Požar je u Altai, tvornici koja proizvodi gume za zrakoplove i vojnu opremu, izbio jutros oko 5 sati po našem vremenu. Lokaliziran je nakon pet sati borbe s vatrom. 

U gašenju je sudjelovalo 110 vatrogasaca s 33 vozila, a gašenje su otežavale niske temperature i jak dim.

Iz tvornice su spašene tri osobe. Nema informacija o smrtnim slučajevima.

Uzrok požara još uvijek nije objavljen, a lokalno tužiteljstvo je započelo istragu.

Jutros se zapalio i trgovački centar kod Moskve, jedan od najvećih u Europi

Vatra je rano jutros zahvatila i jedan od najvećih trgovačkih centara u blizini Moskve. Dio konstrukcije centra se urušio, što vatrogascima otežava gašenje, prenosi Reuters. 

Trgovački centar Mega nalazi se u Himkiju, a požar se proširio površinom od oko 7000 četvornih metara. Na snimkama koje su se počele širiti društvenim mrežama mogu se vidjeti i eksplozije. Za sada nema izvješća o žrtvama.

 

"Vatrogasci gase požar na površini od 7000 četvornih metara u okolici Moskve", objavio je na Twitteru ruski ministar za izvanredne situacije.

Požar podmetnut?

"Na mjestu događaja čule su se snažne eksplozije", izvijestila je novinska kuća Life. Uzrok nije odmah bio poznat, a u ruskim su se državnim medijima pojavile oprečne informacije o njemu.

U prvom izvješću službene novinske agencije TASS stoji da se "eksplozija dogodila u hipermarketu OBI u trgovačkom centru Mega Himki, nakon čega je uslijedilo urušavanje". Isti izvor navodi tvrdnje hitnih službi, prema kojima je izvor požara navodno kratki spoj. S druge strane, državna agencija RIA piše da je požar podmetnut.

 

I druge ruske agencije izvijestile su kako službe za izvanredne situacije sumnjaju da je uzrok velikog požara "kazneno djelo". "Mislimo da je ovo planirano, da je požar podmetnut", objavila je agencija Interfax, pozivajući se na neimenovani izvor. Agencija Sputnjik dodaje da je kazneno djelo "među glavnim mogućim uzrocima" požara.

Mega Himki jedan je od najvećih trgovačkih centara u Europi s oko 200 maloprodajnih objekata, uključujući OBI koji je jedan od glavnih zakupaca. Prije invazije na Ukrajinu i povlačenja brojnih tvrtki iz Rusije bila je dom velikom broju zapadnih trgovačkih lanaca, uključujući jednu od prvih IKEA trgovina u toj zemlji.

Pročitajte više

 

Pročitajte više