VIDEO Veliki požar u Zadru stavljen pod kontrolu, izgorjelo više stanova

Foto: Čitatelj Indexa

U VIŠESTOLJETNOJ kući u središtu Zadra, na Narodnom trgu, u utorak oko 11:30 izbio je požar u jednom od stanova. Vatrogasci su oko 16 sati zaustavili širenje vatre, ali i dalje ostaju na terenu jer se na požarištu nalazi velika količina drvene građe koja i dalje tinja.

Vatrogasci će ostati na terenu cijeli dan i noć, a stanari su evakuirani, doznali smo od zadarskih vatrogasaca.

Ne očekuje se ponovno razbuktavanje vatre, tvrde, ali zbog velike količine starih greda vatrogasce očekuje opsežna sanacija.

"Borba s plamenom trajala je više od pet sati. Nema opasnosti od širenja vatre, a vatrogasci će na terenu dežurati cijelu noć. Moraju ugasiti sva mjesta na kojima ima izdimljavanja, ulaze u tzv. sendviče između zgrada i krovova. Negdje ima staklenih ploča, negdje izolacije od staklene vune i sve se to mora ukloniti. Trenutačno se uklanja krov, ima greda koje još tinjaju i to se sve mora ugasiti", rekao je Šoša Hini.

Zapalila se drvena konstrukcija, zgrada je iz 14. stoljeća

Požar je izbio u jednom stanu te je zahvatio još nekoliko stanova i poslovnih prostora te potkrovlje. Vatra se širila među drvenom konstrukcijom zgrade iz 14. stoljeća, potvrdio je Hini Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar.

Šteta na zgradi je velika, a ono što nije zahvatila vatra, oštetila je voda gasitelja, tako da će obnova zgrade biti dugotrajna i skupa.

Zadarski.hr piše da su u cijelom prizemlju zgrade - i prema ulici Mihovila Klaića i prema ulici Elizabete Kotromanić - poslovni prostori u vlasništvu Grada Zadra. Vlasnici trgovina su istrčali iz svojih prostora i nastavili promatrati kako vatra guta njihovu imovinu. Među njima su na trgu bili i djelatnici gradske uprave koji vode brigu o gradskoj imovini i poslovnim prostorima.

 

Na terenu je 25 vatrogasca.

"U opasnosti je cijeli Poluotok"

"Trebalo bi presjeći grede, a ako presiječemo grede, pada čitava zgrada jer sve stoji na tim gredama", rekao je oko 15 sati zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša za Zadarski.hr.

Dramatično pogoršanje požara, koji je na zgradi na Narodnom trgu izbio u utorak nešto poslije 11 sati, nastupilo je oko 15 sati, kada je Šoša izjavio da je u opasnosti cijeli Poluotok.

"Krov na zgradi koja je prva buknula se urušio. No, nažalost, to ne možemo zvati zgradom, već se radi o sklopu zgrada koje su spojene, sa stotinjak, dvjesto stanova. Teško je zaustaviti požar jer su unutra sve stare grede, borimo se da se požar ne proširi na daljnje stanove. Ima gipsanih ploča ispod greda, mi smo unutra i praktički pilamo te gipsane ploče", rekao je Šoša.

"Gore četiri stana i potkrovlje"

"Radimo ono što možemo, a što se ne može, ne može se. Greda gori u zidu i jednostavno prelazi u drugi stan", rekao je Šoša, dodajući da oko 15 sati gore četiri stana i potkrovlje.

"Mi zaustavimo vatru, ali greda nastavi tinjati i prelazi kroz zid u drugi stan, to nam se događa. Opasnost nipošto nije prošla, sada je ovdje 20 vatrogasaca i ostali su u pripremi. Svi su preumorni, stižu nove snage, mijenjamo dečke nakon nekoliko sati rada i nekoliko boca potrošenog kisika", izjavio je Šoša.

Svi stanari su evakuirani

Vatra je zahvatila i atelje poznatog zadarskog fotografa Željka Maričića. "Otišao sam kući, zvali su me da mi gori atelje. Sve je uništeno", rekao je za Dnevnik.hr.

Zadarski list piše da je starijoj gospođi trebala pomoć da izađe, a potom su joj sugrađani priskočili u pomoć. Drugi su stanari uplašeno i ubrzano izlazili iz stanova i ureda.

"Žena je počela vikati, vjerojatno je požar izazvao iskrenje neke instalacije. Frcale su iskre, odjednom je počelo dimiti, padali su komadići izgorenih stvari. Ljudi su me izvukli van. Da nisu, ugušila bih se od dima", prepričala je za Zadarski list Barbara Mijailović, zaposlenica trgovine koja se nalazi točno ispod gorućeg stana, koji se nalazi na prvoj etaži i prvi je susjed ateljeu Foto Maričić.

Barbara je, kako kaže, u šoku, sve se dogodilo tijekom nekoliko sekundi.

"Zvala sam 112, trčala kolegicama. Ne znamo je li nekoga bilo gore. Rekli su nam da se udaljimo zbog plinske boce", dodaje.

Stanarku iste ulice, Rosandu Cicvarić, dočekao je neugodan prizor pri povratku kući.

"Vidila sam kola, vidila sam dim, ali zahvaćeni dio nisam uočila sve dok mi komad nije pao na glavu. Vikali su mi da se maknem, sve se to brzo dogodilo", rekla je Cicvarić.

Gradonačelnik: Vatrogasci su na sve spremni i iznimno profesionalni.

Na Narodni trg je izašao i gradonačelnik Branko Dukić sa svojim zamjenikom i načelnikom Stožera civilne zaštite Antom Babićem.

 

"Vatrogasci su na sve spremni i iznimno profesionalni. Na Poluotoku je uvijek stacionirano malo navalno vozilo s dva dežurna vatrogasca i oni su uvijek spremni. Ne znam još uvijek prave informacije, ali nadam se da će sve proći u redu. U slučaju požara na Poluotoku, dežurni odmah izlaze na teren i pokušavaju spriječiti daljnje širenje požara", kazao je Dukić za Zadarski.hr.

"Cijeli je Poluotok praktički požarna zona, moramo lokalizirati vatru da ne zahvati susjedni krov, u Ulici Mihovila Klaića, i da se ne širi dalje. Svi stanari su evakuirani i prije našeg dolaska. U zgradi koja gori i susjednim kućama više nema nikoga", dodao je Šoša. 

Za sada nisu poznati uzrok i okolnosti izbijanja požara, što će se utvrditi očevidom.

 

Uskoro opširnije

Pročitajte više