VIDEO Veliko nevrijeme u Dalmaciji: Poplavljene rive, u Dubrovniku valovi od 7 metara

SPLITSKI su vatrogasci zbog jakog juga koje je puhalo tijekom noći na širem području grada imali pune ruke posla, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Splita.

Daske sa skele padale na ulicu, odlomljene grane sa stabla pale na auto

Jak vjetar prijetio je da će urušiti cijelu skelu postavljenu na Tomića stinama u samom središtu Splita, daske su već padale na ulicu pa su vatrogasci to sanirali. Poslije ponoći pozvali su ih građani i prijavili da su odlomljene grane sa stabla pale na osobno vozilo u centru grada, u Riječkoj ulici, pa su pohitali na teren kako bi uklonili otpale grane.

 

Video: Dalmatinski portal

U noći su vatrogasci splitskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva gasili požar na tri plastična kontejnera koji su gorjeli u Varošu, u Plinarskoj ulici, a na terenu su bila tri gasitelja s jednim navalnim vozilom.

Stablo palo preko ulice

U dva sata poslije ponoći alarmirani su na dva različita mjesta, na Obali kneza Domagoja gdje su morali ukloniti stablo koje je palo preko ceste, pa su tamo otišli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe, dok su njihovi kolege iz DVD-a Split stigli u Držićevu ulicu kako bi uklonili stablo s osobnog vozila.

Sinoć su na Klisu oko 20 sati zajedno s policijom i potražnim psom tražili muškarca osumnjičenog za obiteljsko nasilje. Potom su morali na teren na Kašjune, gdje su pilili stablo koje je prijetilo da će pasti na prometnicu.

U Vodicama riva pod morem, udari juga dosezali 112 km/h

Sredozemna ciklona donijela je nove probleme u cijeloj Dalmaciji, javlja Dalmacijadanas.

Protekle noći tamo je puhalo jako jugo s olujnim udarima. U Splitu je malo nedostajalo do orkanskih udara. Prema podacima DHMZ meteopostaje na Marjanu, najjači udari juga dosezali su 112 km/h. Na Svetom Juri na Biokovu udari juga su dosezali 130 km/h.

Visoki valovi noćas i jutros poplavili su dio obale. Prema dostupnim informacijama, plima je bila najintenzivnija na području Vodica, gdje se velik dio rive noćas našao pod morem.

Plime je bilo i u Splitu. Valovi su nanijeli ogromne količine šljunka i kamenja na plaže okrenute prema jugu. Za razliku od protekle dvije ciklone koje su donijele lebić i oštro zbog kojih se pod morem našao dio splitske rive, ovoga puta najpoznatija splitska šetnica ostala je pošteđena većih problema.

DHMZ je na dubrovačkom području izmjerio valove visine do 6.9 metara.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više