VIDEO Zvjezdarnica u Višnjanu snimila zeleni komet: "Neće više nikad proći"

Foto: Hrvatski astronomski savez, Zvjezdarnica Višnjan

KOMET C/2002 E3 (ZTF) sutra će biti najbliže Zemlji. A kod ovog kometa je zanimljivo što se više nikad neće vratiti, piše Hrvatski astronomski savez.

"Komet C/2022 E3 (ZTF) je dugoperiodični komet koji je došao sa samog ruba Sunčevog sustava odnosno iz Oortovog oblaka, a otkrila ga je zvjezdarnica Zwicky Transient Facility u ožujku 2022. godine.

Komet je izrazito zelene boje radi njegova kemijskog sastava i interakcije sa sunčevom svjetlosti. Bit će najbliži Zemlji 1. veljače na nekih 42 milijuna kilometara, a već je proteklih dana bio zamjetljiv golim okom iz mjesta s kvalitetnim tamnim nebom bez svjetlosnog onečišćenja.

Može ga se vidjeti i iz urbanih zona koristeći manji dvogled, a kroz dvogled, opažač će ga moći zamijetiti kao blijedu mutnu mrlju, izmaglicu okruglog oblika", pišu.

"Prolazak kometa ZTF (C/2022 E3) za kojeg se spektakularno kaže da je tu prvi put u 50.000 godina najvjerojatnije će biti kako ono kažemo 'prvi put, zadnji put i nikad više'. Naime, radi njegove parabolične putanje ovaj komet, nakon što obiđe oko Sunca, neće nam se vjerojatno više vratiti nego će najvjerojatnije izletjeti iz Sunčevog sustava u međuzvjezdani prostor.

Ova činjenica znači jedinstvenu priliku za pogledati nešto što možete vidjeti samo jednom u životu i što vjerojatno nitko poslije vas više vidjeti neće", kažu.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više