Vidović Krišto prijavila Hrvatsku Europskoj komisiji zbog kršenja prava građana

Foto: FaH

NEZAVISNA zastupnica Karolina Vidović Krišto dopisom je u četvrtak upozorila potpredsjednicu EK i povjerenicu za vrijednosti i transparentnost Veru Jourovu na "sustavno nepoštivanje zakona kojemu su izloženi hrvatski građani", što stvara siromaštvo i nepravdu u društvu.

 

"Prava hrvatskih građana konstantno krše vladajuće strukture, a politika i pravosuđe javno i otvoreno demonstriraju svoju bahatost i nedodirljivost. Takvo ponašanje u stabilnim demokratskim društvima nije moguće jer ono je uzročnik društvenog nereda koji, pak, posljedično stvara siromaštvo i nepravdu", ustvrdila je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u saboru.

Dodala je i da u takvim društvima korist uvijek imaju male skupine, a oštećenici su ogromna većina građana.

U dopisu povjerenici Europske komisije Vidović Krišto je navela nekoliko primjera koji potvrđuju otvoreno kršenje zakona koje zajednički čine političke strukture, pravosuđe i mediji, što je, po njoj, dokaz bahatog i otvorenog protupravnog ponašanja vladajućih struktura u Hrvatskoj.

Istaknula je ključne medijske kuće, poput Hanza Medije ili Styria Media Grupe, koje organiziraju tematske konferencije, pokrovitelji su im uvijek vladajuće strukture, predsjednik vlade ili države, ministarstva ili državne agencije, a sponzori državni monopolisti poput Janafa, Plinacroa, HC-a, HAC-a, HŽ-a ili HŠ-a, što je ocijenila nedvojbeno štetnim za porezne obveznike.

DORH ciljano radi protiv zakona i zdravog razuma

Također, u dopisu je ustvrdila i da DORH ciljano radi protiv zakona i zdravog razuma, čime stvara nesigurnost kod građana, tolerira korupciju i masovno krši ljudska prava. U prilog tomu nabraja kaznenu prijavu vezanu uz privatizaciju Croatia osiguranja, korupcijske afere u Zagrebu, projekt vjetroparka Krš-Pađene, državne subvencije za brodogradilište Brodotrogir. Iscrpni dopis EK-u Vidović Krišto uključio je i kritiku sudstva za slučajeve Bankomat, Agrokor, Agram i bivšeg ministra financija Slavka Linića i tajnih računa u Italiji.

"Ovi slučajevi grubog kršenja vladavine prava kao temeljne europske vrijednosti traže odgovor te, kako ih ne dobivam u Hrvatskoj, odlučila sam iskoristiti mehanizme koje nam stoje na raspolaganju kao članici Europske unije. Ne smijemo se pomiriti s nepravdom kao normalnim stanjem", istaknula je Vidović Krišto, napomenuvši da su Hrvati možda i zbog činjenice da smo često bili u različitim okupacijama nepravdu prihvatili kao nekakvu normalu.

"Obveza je svih mislećih političkih ljudi u Hrvatskoj izboriti se za vladavinu prava te bi svako guranje glave u pijesak na sve protuzakonitosti koje su javno poznate bilo ravno izdaji svoje domovine, ali i izdaji naše djece i njihovog prava na bolje sutra", smatra zastupnica.

"Plenkovićeva vlada, DORH, sudstvo i mediji bagateliziraju slučajeve"

"U dopisu povjerenici Jourovoj navela sam neke od slučajeva, koje Plenkovićeva vlada, DORH, sudstvo i mediji bagateliziraju te manipulativno umanjuju utjecaj tih slučajeva", kazala je. Ilustrirala je to primjerom afere Agram u kojoj je, kaže, Slobodan Ljubičić proglašen procesno nesposobnim, a istodobno se javno pojavljuje na različitim događanjima te se čak i kandidirao na proteklim lokalnim izborima, čime "pravosuđe pokazuje svoj prijezir prema hrvatskoj javnosti".

"Kršenje zakona u Hrvatskoj vladajuće strukture ne čine sofisticirano, nego bahato i otvoreno, prezirući svoje građane, poručujući im 'mi možemo što hoćemo', a ja im poručujem da će se grdno prevariti jer će pravda i istina pobijediti. Jer, ja se borim za istinu i za prava koja hrvatski građani imaju i koja im nitko ne smije i ne može oduzeti. Zato smo mi, koji se borimo za zakonitost i istinu, osuđeni na pobjedu", ustvrdila je.

Zaključila je i da je izbor vrlo jasan: poštivanje zakona, vladavina prava - znači gospodarske investicije, gospodarski rast, blagostanje i napredak Hrvatske - ili postojeće stanje, u kojemu uska skupina krši zakone, obespravljuje građane, bogati se protupravno na njihov račun, a Hrvati se raseljavaju i vlada opća društvena i gospodarska depresija.

Pročitajte više

 

Pročitajte više