Vidović Krišto u saboru žestoko napala državnu odvjetnicu pa demonstrativno otišla

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek u saboru predstavlja godišnje izvješće o radu DORH-a u 2022. godini. Oporba je prošli tjedan skupila potpise kako bi od nje čula kako je DORH radio u prošloj godini te zašto se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja Uskoka, mjesto koje je upražnjeno od travnja nakon što je ostavku podnijela bivša ravnateljica Vanja Marušić.

To je drugi put ove godine da će se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek suočiti sa zastupničkim upitima na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora, prvi put je to morala u veljači. Njezino izvješće je četvrta točka pa se očekuje kako će odgovori glavne državne odvjetnice na red doći tek u poslijepodnevnim satima, ali zastupnici joj pitanja mogu postavljati već od 9 sati ujutro.

Sjednica je počela burno. Karolina Vidović Krišto na početku je optužila predsjednika sabora za "nasilničko ponašanje" i predložila da se sjednica Odbora odgodi kako bi se moglo pripremiti i pročitati sve akte. "Molim vas da u duhu parlamentarizma odgodite ovu sjednicu kako bi ona došla na red u neko normalno vrijeme, a ne u 18 sati danas", rekla je dodajući kako je glavna državna odvjetnica "u korupciji i to se može znanstveno dokazati".

Odgodu je zatražio i Danijel Spajić iz Domovinskog pokreta. 

Mostovac Nikola Grmoja istaknuo je kako se prvi put raspravlja o Poslovniku na prijedlog oporbe. "Isto mislim da nije dobro da ovako na brzinu, bez da smo proučili dokumente i izvješće vlade, raspravljamo o radu glavne državne odvjetnice. Ja smatram da bismo o tom izvješću mogli raspravljati u petak jer tada nema važnih točaka. Odgodite Odbor za četvrtak. Nije u redu da sada raspravljamo o ovome. Sramotno je da moramo skupljati potpise da ovako važna točka dođe na raspravu i da onda predsjednik sabora, kad već imamo važnu točku... Bilo bi dobro da odgodimo ovu raspravu i zatražimo od predsjednika sabora da se o ovoj važnoj točki raspravlja u petak ujutro", rekao je.

Nakon stanke koju je odobrio Jakšić, Grmoja je rekao: "Vi imate u svojim rukama i škare i sukno. Glavna državna odvjetnica mora doći u sabor, to je njena obveza, a ne da mi molimo i tražimo da se ona pojavi u terminu kad njoj odgovara. Samim tim biste i predsjednika prisilili da raspravu stavi u normalan termin."

Vidović Krišto je potom oštro poručila da glavna državna odvjetnica nije to, nego zaštitnica korupcije. "Vi asistirate HDZ-u, poručujete da su HDZ i SDP dva kraka iste hobotnice", rekla je optuživši još jednom Hrvoj-Šipek da je zaštitnica korupcije i poručivši da je njeno izvješće vrijeđanje svih poštenih građana, prenosi N1.

Demonstrativno otišli Vidović Krišto i Grmoja

Predsjedniku Odbora Mišelu Jakšiću (SDP) je poručila da "onaj tko drži ljestve lopovu i sam sudjeluje u pljački". 

Vidović Krišto je, uz oštro prosvjedovanje, napustila sjednicu dok je govorio Krunoslav Katičić. Jakšić je pokušao upozoriti da ne prekida. 

 

Nedugo nakon nje sjednicu je napustio i Grmoja. Mostovac je poručio da je DORH okupirana institucija i da bi, da je DORH, slobodna institucija, neki, poput Katičića, bili pozvani na obavijesni razgovor.

"Da je DORH slobodna institucija, premijer bi bio pozvan na razgovor, ne bi se sad donosio Lex AP da novinari ne mogu izvještavati. Hrvatski građani bi se osjećali slobodni pred institucijama, to nije slučaj. Napuštam vas", rekao je mostovac.

Nakon toga se sjednica nastavila. Spomenimo i to da je u izlaganju državne odvjetnice koje je uslijedilo, Hrvoj-Šipek za to što se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a okrivila - medije.

"DORH-u je važno povjerenje prijavitelja kaznenih djela, informacije iz medija... Međutim, svakodnevno izvještavanje do granice da se informacija pretvara u senzaciju doprinosi tome da kolege svoj profesionalni put ne nalaze u pravosuđu", rekla je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više