Vijećnici obišli Titovog Galeba. Obnova će koštati preko 100 milijuna kuna

Foto: Hina

BROD "Galeb", koji se obnavlja i preuređuje u muzej, obišlo je u brodogradilištu Kraljevici desetak riječkih gradskih vijećnika i gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima. 

U obilasku su bili vijećnici Nezavisne liste Davora Štimca, Mosta, Akcije mladih i Unije Kvarnera te SDP-a.  

Marko Filipović rekao je da je obilazak priređen prema dogovoru političkih opcija u Gradskom vijeću s posljednje sjednice.

"Radovi napreduju i bliže se kraju. Uvjeren sam da će obnova završiti do kraja ove godine", rekao je gradonačelnik dodajući kako se nada da će se u to uvjeriti vijećnici te da će dodatno financiranje projekta odobriti većinom glasova na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. 

"Za tu točku ćemo pripremiti opsežan materijal s navedenim svim radovima i troškovima", najavio je. 

Obnova od 100 milijuna kuna

Obnova će stajati nešto više od sto milijuna kuna, rekao je Filipović. Na primjedbu novinara da je to oko 40 milijuna kuna više od prvog planiranog iznosa, istaknuo je da se dogodio niz nepredviđenih okolnosti, da se pojavila potreba za mnogim radovima izvan troškovnika, da je brod dodatno oštećen u čekanju na početak obnove te da je poskupio materijal. No, dodao je, sve je potrošeno u tom brodogradilištu i za kooperante. 

Vedran Vivoda (Akcija mladih) rekao je, odgovarajući na pitanje hoće li sad prihvatiti ulaganje dodatna tri milijuna kuna u obnovu "Galeba", kako to sigurno neće biti samo zbog ovog razgledavanja.

Ako i budemo za, bit će to nakon što dobijemo i pročitamo materijal za sjednicu, dodao je.

Izvedeno 60 posto radova

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar ocijenio je da je izvedeno oko 60 posto planiranih radova. 

Na brodu će biti uređen muzej, koji će prikazati povijest broda, boravak Josipa Broza Tita na njemu i s tim u vezi Pokret nesvrstanih te mornarski život. U drugom dijelu bit će ugostiteljski i smještajni dio. Izvođač radova je tvrtka Dalmont.

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća glasovat će se o raspodjeli tri milijuna kuna nepotrošenog novca iz proračuna za 2021., namijenjenog uređenju broda "Galeb". Glasovanje je na posljednjoj sjednici odgođeno jer je dio vijećnika smatrao da im o tome treba više informacija. 

Vijećnici Vedran Vivoda i Robert Salečić (Unija Kvarnera) u svojem su amandmanu predložili da se tri milijuna kuna nepotrošenih prihoda od spomeničke rente, umjesto za uređenje broda "Galeb", prenamjeni za obnovu zgrade HNK Ivana pl. Zajca.

Pročitajte više