Više od 1500 vatrogasaca sudjelovalo u hodočašću u Mariji Bistrici

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

VIŠE od 1500 hrvatskih vatrogasaca danas je sudjelovalo na tradicionalnom 23. hodočašću vatrogasaca u Hrvatskom nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke. Organizator hodočašća je Hrvatska vatrogasna zajednica, a njezin predsjednik Predsjedništva Ante Sanader naglasio je da vatrogasci moraju biti spremni za intervencije svih 365 dana u godini.

„Hrvatska ima 150.000 vatrogasaca, od toga je 60.000 operativnih vatrogasaca i mi smo danas njihovi reprezentativci”, rekao je Sanader.

1000 novih vatrogasaca na obali

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković najavio je kako će 13. lipnja biti otvoreno Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. 

"Hrvatsko je vatrogastvo i do sada puno puta pokazalo spremnost pomoći svom stanovništvu i svojim ljudima i uvijek će to tako biti”, kazao je Tucaković najavivši da će i ove godine u području priobalja zaposliti oko tisuću vatrogasaca.

Zahvaljujući vladi, županima, gradonačelnicima i načelnicima, u zadnje dvije godine u sustav vatrogastva ušlo je preko 400 novih vozila i velik broj opreme, istaknuo je.

Kolar: Vatrogasci su prvi koji izlaze na teren

Hodočašću je prisustvovao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je naglasio kako su vatrogasci snaga koju župani i gradonačelnici koriste u svakoj vrsti elementarne nepogode.

„Bio to potres, bila to poplava, tuča, bilo kakvo nevrijeme, vatrogasci su ona prva snaga koja izlazi na teren i ona prva snaga u koju se mi možemo pouzdati”, rekao je Kolar.

Supokrovitelj hodočašća je Varaždinska županija, a župan Anđelko Stričak istaknuo je kako izazova danas ne nedostaje.

„Mi u Varaždinskoj županiji u srijedu smo bili svjedoci koliko nevrijeme može biti gadno, koliko štete može prouzročiti, a nažalost toga će biti sve više”, poručio je Stričak zahvalivši vatrogascima što su uvijek i svugdje prvi.

Pročitajte više