Više od 500 izbjeglica stiglo ribarskim brodom na talijanski otok

Ilustracija: EPA

VIŠE od 500 izbjeglica jučer se dovezlo starim ribarskim brodom na talijanski otok Lampedusu, objavila je talijanska izvještajna agencija ANSA. Talijanska policija je presrela 15-metarsko plovilo nekih sedam kilometara od obale otoka i dopratila brod do luke.

"Nakon nekoliko dana lošeg vremena danas se more umirilo, pa su ponovno počeli pristajati", izjavio je za ANSA-u gradonačelnik Lampeduse Toto Martello te je napomenuo da je plovilo najvjerojatnije došlo iz Libije. Martello je najavio da će izbjeglice biti identificirane, dobiti prvu pomoć i biti pregledane prije nego što ih smjeste u karantenu.

Izbjeglice dolaze iz Maroka, Sirije, Bangladeša i Egipta

Lampedusa se nalazi između Tunisa i Malte te je često odredište migranata koji žele ući na prostor Europske unije, ali mnogi na tim morskim putovanjima naiđu na poteškoće. Među više od 500 izbjeglica, za koje se vjeruje da dolaze iz Maroka, Sirije, Bangladeša i Egipta, bilo je i žena i djece.

Prije pretrpanog ribarskog broda jučer je na Lampedusu stiglo 119 ljudi koji su se dovezli u pet plovila. Od siječnja do rujna ove godine oko 1100 migranata se utopilo u Sredozemnom moru. Prema podacima Ujedinjenih naroda, to je dvostruko veći broj smrti nego što ih je bilo u istom razdoblju prošle godine.

Pročitajte više