Visoki upravni sud poništio odluku o razrješenju intendanta riječkog HNK iz 2022.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Visoki upravni sud poništio je odluku riječkog Gradskog vijeća o razrješenju intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića iz rujna 2022., izvijestio je riječki HNK.

Kako stoji u priopćenju HNK, nakon što je u travnju 2023. pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda potvrđena nezakonitost odluke riječkog Gradskog vijeća o razrješenju Marina Blaževića s mjesta intendanta, još jednom pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda, sada u novom sporu temeljem tužbe samog Blaževića, ta je odluka Gradskog vijeća i definitivno poništena.

HNK ističe da je Gradsko vijeće Rijeke prvotno bezuspješno vodilo spor kojim je nastojalo pobiti rješenje Ministarstva kulture i medija, odnosno ministrice Nine Obuljen Koržinek, koja je, sukladno svojim ovlastima, odbila potvrditi odluku o razrješenju smatrajući ju neosnovanom i nezakonitom.

Riječko Gradskog vijeće većinom glasova vijećnika u rujnu 2022. razriješilo Blaževića

Upravni sud u Rijeci i potom Visoki upravni sud RH, presudili su da je Ministarstvo postupilo zakonito, odbivši zahtjev Gradskog vijeća da se potvrdi razrješenje intendanta, jer razlozi koji su u odluci navedeni nisu precizirani, konkretizirani, potkrijepljeni dokazima, nije razvidno koji su propisi prekršeni, kao ni prouzročena šteta, ističe HNK.

Kako Gradsko vijeće nije poništilo svoju odluku o razrješenju intendanta, temeljem prve odluke Visokog upravnog suda, Blažević je podnio novu tužbu Visokom upravnom sudu, tražeći da se odluka vijeća poništi, što je Visoki upravni sud i učinio, stoji u priopćenju. 

Riječko Gradskog vijeće je većinom glasova vijećnika u rujnu 2022. razriješilo Blaževića s funkcije intendanta uz obrazloženje da nije prihvaćeno njegovo izvješće o radu HNK, da je pogodovao privilegiranim pojedincima u HNK, radio izvan HNK bez traženja suglasnosti.

Razlozi su bili i "stalno iznošenje neistina na izravna traženja i upite Kazališnog vijeća o ugovorima i isplatama za vrijeme sudjelovanja u projektu EPK", "negativne afere kojima je Blažević kumovao, sudjelovao u njima ili ih pokretao", narušavanje povjerenja djelatnika i uprave HNK te narušavanje ugleda toj kući.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.