Vitalij Kličko: Ovo što radi Njemačka je izdaja prijatelja u teškoj situaciji

GRADONAČELNIK Kijeva Vitalij Kličko, bivši prvak svijeta u boksu, optužio je njemačku vladu za izdaju prijatelja zbog odbijanja isporuke oružja Ukrajini. A SAD i Velika Britanija povlače dio svojih državljana iz Kijeva, piše Deutsche Welle u današnjem tekstu.

"Milijarde koje je Rusija investirala u lobiste, bivše političare i njemačke koncerne isplatile su se Vladimiru Putinu (69)", piše njemački list Bild, citirajući bivšeg prvaka u boksu, a sada gradonačelnika Kijeva Vitalija Kličkog (50). Najtiražniji njemački list navodi kako Ukrajina nije samo razočarana odbijanjem isporuka oružja već i time što "njemačka vlada i dalje podržava projekt Sjeverni tok 2 i istovremeno nastoji odvratiti i zemlje poput Estonije od toga da Ukrajini isporučuju oružje".

Kličko, koji je jako poznat u Njemačkoj, gdje je napravio veliku sportsku karijeru, u intervjuu za Bild nije krio svoje razočaranje popustljivošću njemačke vlade prema Rusiji.

"To je odbijanje ukazivanja prve pomoći i izdaja prijatelja u dramatičnoj situaciji, u kojoj su naše granice ugrožene prisustvom ruskih trupa", rekao je Kličko i dodao: "Mnogi se pitaju na čijoj je zapravo strani njemačka vlada. Na strani slobode, a time i Ukrajine, ili na strani agresora?"

Njemačka bi se, nastavio je Kličko, trebala pobrinuti da "zakonski zabrani" lobistima poput bivšeg socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schrödera (77) da rade za ruski režim. "I neshvatljive izjave njemačkog viceadmirala o Rusiji i Putinu nažalost pokazuju kako i drugi nositelji važnih dužnosti u Njemačkoj pate od totalnog nedostatka osjećaja za realnost", rekao je Kličko. "Posebno me boli kada vidim kako su oni koji u Njemačkoj iskazuju razumijevanje za Putina u mnogim važnim političkim pitanjima preuzeli kontrolu", kaže Kličko.

"Neshvatljivo je da se Njemačka odupire odluci NATO-a"

Bild podsjeća da je zapovjednik njemačke mornarice i viceadmiral Kay-Achim Schönbach u govoru na jednoj manifestaciji u Indiji "zbog pledoajea u korist Putina" morao podnijeti ostavku. Ovaj visoki njemački vojni dužnosnik je izjavio kako je strah Zapada od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu "besmislica" i da je ono što Putin istinski želi "poštovanje i ravnopravni odnos". Schönbach se nakon toga ispričao i rekao da je to bila velika greška, ali nije mogao izbjeći ostavku.

Kličko, koji je od 2014. gradonačelnik Kijeva, u intervjuu za list Bild istaknuo je i kako Ukrajina samo želi biti samostalna i demokratska zemlja te da je "zbog toga njen narod 2014. demonstrirao na Majdanu".

On je dodao i da bi Njemačka trebala shvatiti kako je situacija veoma ozbiljna jer je Putin razmjestio više od 100.000 ruskih vojnika na granicu s Ukrajinom.

"Sada čujem kako neki političari izjavljuju da Putin neće napasti Ukrajinu i da se radi samo o prijetnjama i političkoj igri. To me podsjeća na diskusiju koja je prethodila invaziji na Krim 2014. godine. I tada su svi međunarodni promatrači jedan takav korak smatrali nemogućim", kaže.

Zato je, kako primjećuje Kličko, neshvatljivo da se Njemačka može oduprijeti odluci NATO-a o pružanju pomoći, "tim prije što se Ukrajina nalazi u srcu Europe i što je okružena članicama EU".

Pročitajte više