Vjekoslava Bach, Cetinski, Lana Kos među 243 osumnjičenih da su kupili covid-potvrdu

Foto: Pixsell

SUDAC istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor za petero osumnjičenih organizatora koruptivnog lanca koji je necijepljenima omogućavao da temeljem lažnih podataka o cijepljenju dobiju covid-potvrde. Odvjetnik Mate Matić koji brani prvoosumnjičenu 32-godišnju medicinsku sestru Hini je potvrdio da je petero osumnjičenih pritvoreno zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Među 243 osumnjičena našlo se i troje srpskih te jedan kosovski državljanin. Ukupno, riječ je o 152 muškarca i 91 ženi, u dobi od 21 do 84 godine. Glavnih 12 okrivljenika je, kako navodi USKOK, podijelilo zadatke pa je prvoosumnjičena 32-godišnja medicinska sestra, koja je radila u Domu zdravlja Zagreb - Zapad, unosila u sustav Ministarstva zdravstva lažne podatke o cijepljenju.

Cetinski, Kos i Bach

Među osumnjičenima za davanje mita su, prema informacijama koje su objavili mediji, pjevač Tony Cetinski, poznat po svojim antivakserskim stavovima, i poznata hrvatska sopranistica Lana Kos. Jutarnji list danas je objavio kako je među njima i TV voditeljica Vjekoslava Bach.

Prema pisanju medija, Cetinski je do osumnjičene medicinske sestre došao preko vlasnika narodnjačkoga kluba Urnebes Tomislava Kolarića kojem je, navodno, dao neutvrđeni iznos novca kao naknadu za ishođenje potvrde, a od čega je Kolarić za upisivanje Cetinskoga u CEZIH proslijedio medicinskoj sestri 100 eura. Kolarić sada vodi bar Excellente, a sumnja se da su se upravo tamo vodili dogovori.

Medicinska sestra Petra R. u sustav je unijela da je ukupno cijepila 3531 osobu u periodu od 17. svibnja do 15. studenoga 2021. godine. Od 5. srpnja te godine je bila na bolovanju, a podatke o cijepljenju unosila je radeći od kuće, piše Jutarnji list.

Pročitajte više