Vjerojatni nasljednik Angele Merkel obećao minimalnu satnicu od 12 eura

Foto: EPA

NJEMAČKI socijaldemokrati (SPD) tijesno su pobijedili na nedjeljnim nacionalnim izborima. Budući da nijedan veliki blok nema većinu, dogovor o novoj koaliciji mogao bi potrajati mjesecima. No najvjerojatnije će sljedeći njemački kancelar biti socijaldemokrat Olaf Scholz.

Scholz je u slučaju pobjede na izborima obećao odmah provesti povećanje minimalne plaće.

"Moj je najvažniji zakon, koji namjeravam odmah pokrenuti, povećanje plaća za deset milijuna građana", rekao je Scholz, prenosi Der Tagesspiegel.

SPD želi povećati zakonsku minimalnu plaću s trenutnih 9.60 eura po satu na dvanaest eura.

Scholz je, piše Welt, naveo svoje uvjete za koaliciju pod njegovim vodstvom. Rekao je kako minimalna plaća mora porasti na 12 eura, a mirovine ostati stabilne.

Čovjek centra među ljevičarima

Scholz je kandidat Socijaldemokratske stranke za kancelara od kolovoza prošle godine. Tijekom svoje duge političke karijere doživio je mnoge potrese, ali ništa ga nije na duže vrijeme izbacilo iz takta. Ni porezni skandal oko spornog trgovanja dionicama (Cum-Ex) ni afera širokih razmjera firme Wirecard.

Dugo su ga zvali "Scholzomat", navodi DW. Taj pojam je 2003. Kreirao tjednik Die Zeit jer je Scholz, u to vrijeme glavni tajnik SPD-a, na javnim nastupima uvijek djelovao poput automata, odnosno robota. Kada bi mu se postavilo neko pitanje, skoro uvijek je odgovarao tehnokratskim floskulama.

Kada bi se kandidirao za dužnosti u okviru stranke, Scholz je po pravilu bilježio najlošije rezultate. I usprkos tome njegova karijera je išla uzlaznom putanjom. Bio je generalni tajnik SPD-a, savezni ministar rada, hamburški senator za unutarnje poslove pa gradonačelnik Hamburga, a onda je 2018. ušao u vladu Angele Merkel.

Pročitajte više