Vlada države EU: Ljudi, bacite kineske mobitele

Screenshot: YouTube

MINISTARSTVO obrane Litve preporučuje kupcima da izbjegavaju kupnju kineskih mobitela, kao i postojećim vlasnicima takvih uređaja da ih se riješe - zbog cenzure, piše CNN.

"Mobiteli koje u Europi prodaje kineski gigant pametnih telefona Xiaomi Corp imaju mogućnost otkrivanja i cenzuriranja pojmova poput Slobodan Tibet, Živjela neovisnost Tajvana ili Pokret za demokraciju", priopćilo je litvansko državno tijelo za kibernetičku sigurnost.

"Ova mogućnost Xiaomijevog softvera za telefon Mi10T isključena je za regiju Europske unije, ali se može uključiti na daljinu u bilo kojem trenutku", stoji u izvješću centra za kibernetičku sigurnost.

Odnosi dviju zemalja već neko vrijeme zategnuti

"Naša je preporuka da se kineski mobilni telefoni ne kupuju, kao i da se kupci riješe onih koji su već kupljeni u najkraćem razumnom roku", rekao je zamjenik ministra obrane Margiris Abukevickus novinarima.

Inače, odnosi između Kine i Litve su se u posljednje vrijeme pogoršali. Kina je nedavno zatražila povlačenje ambasadora Litve iz Pekinga, nakon što je Tajvan pokrenuo misiju u Litvi. Podsjetimo, Kina smatra Tajvan svojim teritorijem, pri čemu je litavsko priznavanje ove zemlje doživjela kao udarac. 

Podrška SAD-a

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je potporu Litvi. Izvještaj Nacionalnog kibernetičkog centra SAD-a navodi kako su uređaji marke Xiaomi slali kodirane poruke o korisničkim podacima serveru u Singapuru. Isti je sigurnosni propust pronađen u uređaju P40 5G kineskog Huaweija, dok takav propust nije zabilježen u uređajima marke OnePlus. 

Predstavnici Huaweija na Baltiku pak odbacuju ove tvrdnje te stoje pri tome kako njihovi uređaji ne šalju korisničke podatke nikome. S druge strane, Litva u svom izvještaju navodi kako je njihov nalaz važan ne samo za njihovu zemlju već i za sve ostale zemlje koje koriste Xiaomijevu opremu. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više