Odlazak Marića - privatni razlozi ili bježanje s tonućeg broda?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

ČINI se da u ovoj zemlji dežurni večernji urednici nikako ne mogu imati dosadnu večer – u par minuta svi hrvatski mediji su prenijeli kako je Zdravko Marić, potpredsjednik vlade i ministar financija iznenada dao ostavku. Ovo je valjda najmanje očekivana ostavka od one svojevremene Sanaderove. Realno, ovo je ostavka četvrtog čovjeka države, po rangu i utjecaju odmah nakon šefova države, vlade i sabora.

Ostavka je došla u prilično lošem trenutku za Hrvatsku. Proračun se, istina, dobro puni, ali to je samo zato što je sve poskupjelo, a PDV ide na onu krajnju cijenu. Također, došli su nam turisti, pa je njihova potrošnja vidljiva u proračunu i sve će fino izgledati do jeseni. No, inflacija je velika, u Europi bjesni rat, u postupku smo prelaska na euro, što je u svakom slučaju prilično složena financijska operacija. Odlazak prvog čovjeka državnih financija ovako iznenada bez najave stvara nesigurnost i daje dojam neozbiljnosti cijele vlade i države. 

Većina vas koji ovo čitate niste glasali za HDZ, vjerojatno i niste ni razmišljali da će Zdravko Marić voditi državne financije, ali HDZ ima većinu, HDZ ima vladu i, htjeli-ne htjeli, upravo ova vlada s upravo ovim ministrom nas vodi kroz globalnu krizu. A valja i tranziciju prema zajedničkoj valuti odraditi.

Mi nismo Italija gdje uprava radi i bez ministara

Ovo nije Italija koja je postala jedna od vodećih ekonomija svijeta dok su se vlade mijenjale svaki desetak mjeseci, a imena ministara su valjda znali samo premijeri i novinari koji prate politiku. Ovo je Hrvatska u kojoj je državna uprava slaba i troma, u kojoj bez osobnog angažiranja ministra nema nikakvih pomaka. 

Ako ministar osobno ne gura stvari, onda cijeli sustav stoji i čeka 16:30 kako bi mogao otići kući. Odlazak ministra obično znači i zastoj cijelog sektora od par mjeseci, a trenutno stvarno nije vrijeme za to.

Tri moguća razloga odlaska

Podsjetimo se, za razliku od brojnih drugih političara, Zdravko Marić je imao i dobro plaćen posao izvan politike, kao financijski stručnjak. On je visoko obrazovan stručnjak koji je imao iskustva u državnoj upravi, bio je 2008. - 2012. državni tajnik u Ministarstvu financija, a nakon čega je proveo četiri godine kao izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala kasnije propalog Agrokora d.d. Da, radio je kao visoko rangirani direktor za gazdu Todorića. 

Pisali smo o tome prije punih pet godina – zanimljivo kako Marić dok je radio u Agrokoru nije primijetio kako su rezultati rada te firme uvelike napumpani i izvješća lažirana. Tehnički, ta izvješća nisu bila njegov posao, ali da razlike u milijardama ne vidi tako dobar stručnjak? 

No, vratimo se na današnju temu, kada se uzme u obzir i ova njegova profesionalna karijera, razloge odlaska s ministarskog mjesta možemo grupirati u tri kategorije. 

Odlazak na bolji posao

Prvo je odlazak na bolji posao. Marić je u Agrokoru zasigurno primao značajno veću plaću od ministarske i možda mu takva plaća nedostaje. Ministar financija u Hrvatskoj prima plaću manju nego financijski direktor osrednje firme, a Marić ima iskustva s velikim firmama. Moguće da mu je dosadilo raditi za ministarsku plaću i dobio je ovih dana puno bolju ponudu. U tom slučaju, premijer bi trebao objasniti po kojim to kriterijima bira suradnike – koji odlaze kada im se osobno ćefne. I iskoriste zgodnu ministarsku crticu za CV.

Niz afera

Drugi razlog odlaska je neka od afera za koju znamo ili možda još uvijek ne znamo. Ministar je nedavno imao aferu oko vrlo niskih računa za odmor u hotelu, opširnije, no realno u Hrvatskoj ministri ne odlaze radi hotelskih računa. 

Je li se možda u tisućama stranica sudskih postupaka vezano za Agrokor našlo nešto što nije ugodno za Marića? Prema imovinskoj kartici, ministar Marić bio je zaposlenik Agrokora od 23. siječnja 2012. do 22. siječnja 2016. godine. Ako je nešto takvo, to ćemo zasigurno skoro saznati. Prisjetimo se uostalom njegovog popisa afera iz već davne 2017. godine, koje je tada pobrojao Ilko Ćimić.

Osobni razlozi

Treći mogući razlog ostavke su ozbiljni zdravstveni problemi ministra ili nekog bliskog člana njegove obitelji – u tom slučaju mu želimo brz oporavak i odmor od stalnog medijskog praćenja.

Očekujemo jasan odgovor – zašto ministar financija odlazi

U svakom slučaju, od ministra Marića ili premijera želimo znati razloge ostavke. Ne može se u ovo kriznom i u svakom slučaju problematičnom razdoblju ostavka jednog od ključnih ministara u državi opravdavati osobnim razlozima. Očekujemo jasno i glasno objašnjenje što se dogodilo.

Neki već zazivaju nove izbore, ali ne brinite – pola ovog saziva sabora ne bi bilo ponovo izabrano, što znači da će Plenković lako držati većinu, sabor će uredno odraditi cijeli mandat. Što bi jadni zastupnici inače radili? Neće si zastupnici piliti granu koja im donosi 17.000 kuna na mjesec uz tri mjeseca godišnjeg odmora.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više