STAN FRKE-PETEŠIĆA

Vlada potvrdila da je obitelj Frka-Petešića prijavljena u Dubravi: "To je omaška"

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

PREDSTOJNIK Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić u Zagrebu živi u Jurišićevoj ulici, u državnom stanu od 96 metara kvadratnih. Stan je dobio na korištenje jer je prebivalište prijavio u Općini Sali na Dugom otoku.

Nakon što su se pojavile informacije da nikad nije živio na Dugom otoku, Frka-Petešić je za Index priznao da se lažno prijavio ondje, ali postavlja se pitanje gdje živi ostatak obitelji. Iz vlade su za 24sata potvrdili da su njegove kćeri i supruga prijavljene na drugoj adresi u Zagrebu. Međutim, ustvrdili su da je to "omaška" i da obitelj Frka-Petešića više ne živi tamo, upravo zato što je šef premijerovog ureda dobio državni stan.

"Supruga i kćeri nisu omaškom odjavile prebivalište"

Prema današnjem objašnjenju resornog ministarstva, zbog toga što kćeri i supruga žive s njim, Frka-Petešić je ostvario pravo na još veći stan, deset kvadrata po članu obitelji. Za taj stan Frka-Petešić mjesečno plaća 484 kune, a kako ga nije unajmio kao običan građanin uštedio je oko 400.000 kuna.

Na upit iz 24sata žive li supruga i kćeri s Frka-Petešićem s obzirom na to da su prijavljene na drugoj adresi, iz vlade su odgovorili: "Supruga i jedna kći žive s njim u državnom stanu u Jurišićevoj, jedna kći studira u Parizu, a sve tri prebivalište nisu odjavile omaškom."

Frka-Petešić: U Salima imam kuću gdje provodim svako ljeto

Iz vlade su dodatno naglasili kako je i Frka-Petešić bio prijavljen na toj adresi u Dubravi, odakle se nisu odjavile njegove kćeri i supruga, i to od 2011. do 2017. Međutim, prema vladinoj uredbi državni stan ne može dobiti netko tko ima u vlasništvu ili najmu nekretninu u mjestu rada, a u toj kući u Dubravi obitelj Frka-Petešića prestala je živjeti tek nakon što su dobili državni stan od 96 kvadrata.

"U Salima imam obiteljsku kuću gdje provodim svako ljeto i većinu praznika. Prijavljen sam na obiteljsku kuću svog oca. Rođen sam u Parizu, gdje sam se školovao i studirao, bio sam diplomat u MVEP-u od 1996. te sam većinu svog života proveo u inozemstvu na mandatima u Parizu, Bruxellesu i Maroku", rekao je Frka-Petešić.

Nobilo: DORH treba istražiti slučaj, ali svi znamo da neće

Odvjetnik Anto Nobilo smatra da je cijeli slučaj potrebno istražiti i utvrditi je li Frka-Petešić ciljano prijavio lažno prebivalište.

"Situacija je neobična i u najmanju ruku je treba istražiti. Iz onog što je izbilo u javnost, vidimo da Frka-Petešić nikad nije živio na Dugom otoku. Iz toga bi proizašlo da je prijavio fiktivno prebivalište kako bi u Zagrebu stekao pravo na besplatni državni stan. Tim više zbunjuje informacija da mu supruga i djeca žive u Zagrebu.

Jedino što mogu reći je da se tu treba istražiti radi li se o zloupotrebi u cilju ostvarivanja koristi ili je to splet okolnosti koje mi ne znamo. Slučaj bi trebalo istražiti Državno odvjetništvo, ali, s druge stane, DORH neće ništa istražiti, to znamo svi", rekao je Nobilo za Index.

Pročitajte više