Zaposlenik u ministarstvu ne može imati veću plaću nego vi? Malenica: Tako je

MINISTAR pravosuđa i uprave Ivan Malenica večeras je u središnjem HTV-ovom Dnevniku komentirao izjednačavanje osnovice za državne dužnosnike i službenike, što će dužnosnicima, znači njemu i njegovim kolegama u vladi, saborskim zastupnicima i drugima, donijeti rast plaća, pri čemu je kritike odbacio kao populizam.

Malenica je rekao da je sadašnji sustav plaća u državnim i javnim službama star gotovo 30 godina te da se pokazao neodrživim.

"Za ista radna mjesta službenici primaju različitu plaću", naveo je ministar.

"Ministri su imali manje plaće nego djelatnici"

Rekao je i da postoje plaće u ministarstvima koje su veće od plaće ministra jer je osnovica za državne službenike rasla puno više i brže, dok se ona za dužnosnike čak i smanjivala 2012. godine.

Poanta je da ne može djelatnik u ministarstvu imati veću plaću nego vi?

"Tako je", odgovorio je Malenica.

"Dogodilo se to da su u pojedinim tijelima državne uprave, odnosno državnim organizacijama poput ministarstava, državni službenici svojim plaćama i primanjima prestigli državne dužnosnike jer je njihova osnovica brže i više rasla", rekao je.

Dodao je da, kako bi se donio pravedan i kvalitetan zakon o plaćama, utemeljen na načelu "jednaka plaća za jednak rad", potrebno je ujednačiti sve osnovice koje se isplaćuju iz državnog proračuna.

Upitan o eventualnim kritikama iz privatnog sektora, iz kojeg bi se mogli potužiti da im se uvodi porez na ekstraprofit dok si dužnosnici dižu plaće, Malenica je rekao da bi to bio populizam. "Govorimo o povećanju od 6 posto, a nadovezuje se na to da su rasle osnovice drugima, a ne dužnosnicima."
 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više