Vlasnik kafića u Bjelovaru: Za 50 kvadrata dobio sam račun za struju od 17.500 kuna

Screenshot: RTL

DOK vlada na godišnjem odmara i još uvijek nema mjere za jesen, gradovi pripremaju mjere i planove za moguća poskupljenja i redukcije struje.

Na 50 kvadrata ugostiteljskog objekta u Bjelovaru račun za struju za kolovoz bio je čak 17 i pol tisuća kuna. Poskupljenje je to od 360 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

"Neugodno zaista, računi su sve veći, mi to nažalost nećemo moći ni izdržati ni podnijeti. Došli smo do još gore pandemije sada, a to su računi za struju", tvrdi vlasnik ugostiteljskog objekta u Bjelovaru Srećko Koljić za RTL.

"Sad smo još na godišnjem odmoru, i to nakon jako intenzivnog perioda praktički do prošlog ponedjeljka, prema tome danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Ono što mogu kazati je da se kao i svi ostali spremamo za jesen", kaže premijer Andrej Plenković.

Gradovi se pripremaju

"Ono što sad mogu reći je da će najavljena poskupljenja energenata biti ogroman udar na jedinice lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj", kaže Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

U Zagrebu se planiraju ušteda i u sportskim objektima te energetska obnova zgrada. Dok čekaju razgovore s vladom, već su krenuli u razgovore s HEP-om oko redukcije potrošnje javne rasvjete.

"To je samo nekih pola sata - a ušteda je već 5 milijuna kuna na godinu", kaže Tomašević.

"Moramo vidjeti alternativne sustave grijanja, uvesti i ugraditi dodatne solare jer Bjelovar neće moći izdržati ovo poskupljenje od 8 do 10 puta", smatra Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

"Nije dovoljno prepisati nešto u Bruxellesu i reći 'u ljeti manje hladite prostoriju, u zimi manje grijte i sve je okej'. Ono što vlada danas treba ponuditi je kolika je bojazan da će biti potrebne redukcije i koliko će energije manjkati, to trebaju znati i građani i gospodarstvo", kaže Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

Pročitajte više