Vlasnik Radija 101 pokazao što mu je poslao šef radija koji je dobio koncesiju

Foto: EPA

VLASNIK Radija 101 Thomas Alexander Thimme u srijedu je ocijenio kako je davanje koncesije za frekvenciju 101 MHz Top radiju d.o.o. gašenje medijskog pluralizma i podržavanje medijskog monopola, najavivši obraćanje nadležnim europskim i hrvatskim institucijama.

Thimme je sazvao konferenciju za novinare nakon što je Vijeće za elektroničke medije (VEM) prošlog tjedna odlučilo da je Top radio najpovoljniji ponuditelj za koncesiju za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije na 101 MHz.Na toj je frekvenciji do kraja svibnja emitirao Radio 101, što je značilo i da je Stojedinica izgubila mogućnost za dobivanje koncesije za emitiranje u radijskom eteru.

"Pozivam Plenkovića da utječe na ovu odluku. Smetaju li Agenciji nezavisni mediji u Hrvatskoj ili njemački investitori?"

"Rezultati pokazuju da Radio 101 nije bio u problemima, nego se bio sposoban sam financirati. Unatoč nešto lošijim prihodima zbog koronakrize, uspjeli smo ostati profitabilni. To se sve nije uvažavalo, ne znam zašto. Pozivam ministricu kulture, vladu i premijera Andreja Plenkovića da utječu na ovu odluku Agencije za elektroničke medije da nam ne dopuste koncesiju i ubiju Radio 101, nezavisni glas koji je vrlo važan za Hrvatsku vladu", kazao je Thomas Alexander Thimme. 

 

Najavio je i kako će premijera Andreja Plenkovića i europske institucije upozoriti na problem s davanjem radijskih koncesija ocijenivši i kako je gubitak koncesije Radija 101 značio i gašenje jednog od najutjecajnijih hrvatskih nezavisnih medija.

Kazao je i kako je na probleme s dodjelom koncesija htio upozoriti i medijskog regulatora – Agenciju za elektroničke medije (AEM) i Ministarstvo kulture i medija, no bez uspjeha.

Upozorio je da na radijskom tržištu postoje veliki igrači koje s godinama postaju sve veći i da sada prijete da kontroliraju medije u Hrvatskoj, kao što se to dogodilo u Mađarskoj.

"Zašto Radio 101 nije ponovno dobio koncesiju? Smetaju li Agenciji nezavisni mediji u Hrvatskoj ili njemački investitori?" upitao se Thimme i dodao kako pluralizam medija u Hrvatskoj pada.

"Pozivam i Europsku uniju da ne dopusti takav razvoj događaja", kazao je Thimme i dodao da je od 2012. godine, kada je preuzeo Radio 101, uložio više od 50 milijuna kuna u njega. "Od prošle godine je profitabilan i sada smo ubijeni od Hrvatske", kazao je i dodao da ima 14 posto tržišnog udjela i da su relevantan izvor vijesti. Pozvao je vladu da se napravi novi natječaj za tu frekvenciju, ali i EU "da pomogne kao i 2012. godine".

Pokazao što mu je poslao novi dobitnik koncesije 

S druge strane, dodjelu koncesije za 101 MHz konkurentskom Top radiju ocijenio je kao podržavanje medijskog monopola, a novinarima je priložio i odgovor direktora Top Radija Ivana Jurića Kaćunića na predloženi sastanak još sredinom lipnja.

''Za vašu informaciju, Miroslav Kutle više nema vlasništva i povezanosti s našim radijskim sustavom'', stoji u Kaćunićevu odgovoru.

> Tko je novi vlasnik frekvencije Radija 101? Pisalo se da je povezan s Pripuzom

O dodjeli koncesije Top Radiju, čiji je formalni vlasnik Kaćunić, rekao je: "To nije bio pošten proces."

Naglasio je da je kontaktirao i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja zbog prevelike koncentracije na tržištu nekih medijskih kompanija. Još jednom je pozvao i EU da pomogne u spašavanju Radija 101.

Vijeće za elektroničke medije odluku o novom koncesionaru za 101 MHZ donijelo je temeljem Obavijesti o namjeri davanja koncesija objavljenoj početkom lipnja. 

Top radio d.o.o. izabran je kao najpovoljniji ponuditelj, temeljem provedenog postupka tajnog glasovanja, sa šest glasova, a jedan glas dobio je ponuditelj Zwei 01 d.o.o.

Radijska koncesija Top radiju je dodijeljena na razdoblje od 15 godina.

Radio 101 kratko se oglasio na Facebooku gdje je objavio odluku VEM-a, uz poruku: "Hvala vam svima. Javit ćemo se uskoro, sad smo još svi malo.. bez riječi.."

Radio 101 prestao je emitirati nakon 37 godina postojanja 31. svibnja u ponoć nakon što mu u svibnju nije bila produljena koncesija zbog nepotpune dokumentacije.

Radnici "Stojedinice" zatražili su izdavanje privremene koncesije, a predsjednik VEM-a Josip Popovac tada je objasnio da Zakon o elektroničkim medijima ne poznaje pojam "privremene koncesije".

Novi postupak dodjele koncesije bio je pokrenut 9. lipnja, a pristiglo je osam ponuda za frekvenciju 101 MHz.

Pročitajte više

 

Pročitajte više