Vlasnik firme priznao da mu je HDZ-ovac iz Lutrije namještao poslove

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

VLASNIK tvrtke Fleksbit Tomislav Gligora (36) pušten je iz istražnog zatvora nakon što je dopunio obranu i priznao nedjelo u kraku USKOK-ove istrage u kojoj je osumnjičen za namještanje poslova za razvoj softvera za Hrvatsku lutriju, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

>> Tvrtka kojoj je HDZ-ovac iz Lutrije namještao poslove surađuje s Inom, Finom...

Uz Gligoru, na slobodi se od 22. studenog nalazi i bivši direktor logistike Hrvatske lutrije i tajni partner u Fleksbitu Željko Fadljević (46), kojeg USKOK sumnjiči da je Gligorinom Fleksbitu u postupcima javnih nabava osiguravao status jedinog valjanog ponuditelja, omogućavajući mu dobivanje i ugovaranje poslova s Hrvatskom lutrijom.

Fadljević je, doznaje se iz izvora bliskih istrazi, također dopunio svoju obranu i priznao djelo koje mu se stavlja na teret.

Usluga u vrijednosti većoj od 8 milijuna kuna

Gligora i Fadljević osumnjičeni su, zajedno s tajnim suvlasnikom Fleksbita Goranom Puklinom (47), da su dogovarali kriterije za bodovanje dostavljenih ponuda i prilagođavanje natječaja profilu i certifikatima stručnjaka Fleksbita kako bi ta tvrtka bila jedini ponuđač koji je zadovoljavao tražene uvjete.

Tako je, priopćili su policija i USKOK, Hrvatska lutrija kao investitor Fleksbitu dodijelila javne nabave IT usluga u vrijednosti od 8.2 milijuna kuna.

Gligori, Fadljeviću i Puklinu je određen istražni zatvor, zajedno s njegovom suprugom i bivšom tužiteljicom u predmetu Agrokor Mirelom Alerić Puklin (48), koju se u drugom kraku USKOK-ove istrage sumnjiči da je optuženoj u tom predmetu Piruški Canjugi (56), putem svojeg supruga Gorana Puklina i poznanika Canjugine obitelji, dostavljala važne informacije o stanju predmeta i tajnom postupanju državnog odvjetništva.

Puklin još u pritvoru

Bivšu zamjenicu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu sumnjiči se da je nekadašnjoj članici Uprave Agrokora davala upute o načinu i sadržaju obrane te radnjama koje bi trebala oduzeti kako bi izbjegla kaznenu odgovornost, precizirali su ranije policija i USKOK.

Mirela Alerić Puklin i Piruška Canjuga su puštene iz istražnog zatvora 25. studenog nakon što su ispitani svi svjedoci koji su u odnosu na njih predloženi, dok se Goran Puklin još uvijek nalazi u pritvoru, a, prema izvorima iz istrage, jedini je osumnjičeni koji poriče optužbe.

Uz to, Puklina se sumnjiči da je kao šef marketinga jedne tvrtke, od prosinca 2018. do ožujka 2019., angažirao četiri studentice da u zagrebačkom Studentskom centru preuzimaju ugovore o obavljanju studentskog posla u kojima će tu tvrtku navesti kao poslodavca.

Materijalna korist

Puklin je potom, navode USKOK i policija, djelatnicima računovodstva lažno prikazao da su studentice po njegovom nalogu obavile administrativni posao, na temelju čega je tvrtka posredstvom Studentskog centra isplatila studenticama ugovorene honorare, a koje su mu predavale u cijelosti ili umanjene za 300 kuna.

Tako je Puklin, ističu tužiteljstvo i policija, pribavio materijalnu korist od 19.400 kuna, dok je tvrtki pričinio štetu u ukupnom iznosu od 23.600 kuna.

Pročitajte više