Vodeća indijska oporbena stranka bira novog predsjednika

Ilustracija: EPA

KONGRESNA STRANKA, vodeća oporbena stranka u Indiji, bira novog predsjednika, a među kandidatima prvi put u gotovo 25 godina nema nijednog iz dinastije Nehru-Gandhi.

Osnovana prije 137 godina u vrijeme indijske borbe za osamostaljenje od Velike Britanije, Kongresna stranka pretrpjela je poraze na dvama parlamentarnim izborima na kojima je pobijedila nacionalistička Bharatiya Janata Party (BJP) koju vodi premijer Narendra Modi.

Mnogi članovi iz najužeg vodstva stranke izašli su kako bi osnovali vlastitu stranku ili se pridružili BJP-u okrivljujući za slabost Kongresne stranke Rahula Gandhija, sina pokojne predsjednice Sonije Gandhi koji je privremeno vodio stranku. Kongresna stranka vladala je Indijom najviše otkako se zemlja osamostalila, a uglavnom su predsjednici stranke bili članovi obitelji Gandhi.

Izbori sredinom listopada

Oko 9000 stranačkih delegata birat će novog predsjednika. Očekuje se da će kandidature ovaj tjedan podnijeti Ashok Gehlot, prvi ministar indijske savezne države Rajasthan, stranački član odan obitelji Gandhi, te Shashi Tharoor, zastupnik iz južne države Kerale, bivši UN-ov dužnosnik. 

Izborni proces počeo je 22. rujna, a izbori će se održati 17. listopada u slučaju da se prijavi više od jednog kandidata, objavio je Pranav Jha, tajnik Kongresne stranke zadužen za unutarstranačke izbore. 

Kongresna stranka jednoglasno je dosad birala predsjednika na pet godina osim 1937., 1950., 1997. i 2000., kada su izbori bili organizirani jer je bilo više od jednog kandidata. Sonia Gandhi, udovica bivšeg premijera Rajiva Gandhija vodila je stranku neprekidno gotovo dva desetljeća sve do 2017. 

Rahul Gandhi, koji je preuzeo vodstvo nakon njezina povlačenja, ali se i sam povukao 2019. nakon što je pretrpio poraz od Modija, odbio se natjecati. Rahul Gandhi trenutačno predvodi pet mjeseci dug prosvjedni marš protiv rasta cijena i proziva premijera Modija da provodi politiku koja dijeli zemlju.

Pročitajte više