Vođa vojne hunte zahvalio Moskvi na jačanju mjanmarske vojske

Foto: EPA

VOĐA mjanmarske vojne hunte, general Min Aung Hlaing, zahvalio je u utorak Rusiji na jačanju vojske njegove zemlje, koja je, rekao je, postala "među najsnažnijima u regiji".

"Naša je vojska zahvaljujući Rusiji postala jedna od najsnažnijih u regiji", rekao je Min Aung Hlaing na sastanku s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, kako prenosi službena ruska novinska agencija TASS.

Prijateljstvo dviju zemalja je "sve čvršće", istaknuo je mjanmarski general u izjavi prevedenoj na ruski jezik.

"Mjanmar je za nas strateški partner (...) i vjeran saveznik", istaknuo je, pak, Šojgu, u društvu s "dragim prijateljem" Min Aung Hlaingom.

"Suradnja na vojnom i na tehničkom polju važan je dio rusko-mjanmarskih veza", ocijenio je.

Državni udar

Nakon državnog udara u Mjanmaru 1. veljače Rusija je postupno potvrđivala u javnosti svoju pomoć vojnom vrhu, koji je svrgnuo i zatvorio bivšu čelnicu Aung San Suu Kyi.

Min Aung Hlaing, koji je u ponedjeljak doputovao u Moskvu, razgovarao je s ravnateljem ruske agencije za izvoz oružja Rosoboroneksporta Aleksandrom Mihejevom o eventualnoj vojnoj i o tehničkoj suradnji.

Hunta od veljače guši u krvi pokret koji prosvjeduje protiv državnog udara i u kojemu je život izgubilo više od 860 ljudi, među kojima žene i djeca, objavila je Udruga za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP).

Premda je Kremlj krajem ožujka izrazio zabrinutost zbog porasta broja civilnih žrtava, Rusija je istodobno poslala zamjenika ministra obrane u Mjanmar, nazivajući ga u toj prigodi "pouzdanim saveznikom" s kojim Moskva želi "učvrstiti" vojnu suradnju.

Pročitajte više